Liselerde görev yapan öğretmenlerin iş güvencesi ile iş verimliliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between job security and work performance of teachers who work in high schools
- Tez No: 418025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, İş Verimliliği, Eğitim, Özel ve Devlet Anadolu Liseleri, Endicott İşte Üretkenlik Ölçeği, Job Security, Work Performance, Education, State and Private High Schools, Endicott Work Productivity Scale
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı devlet Anadolu Liselerinde ve özel Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin iş güvencesine ve iş verimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. İş güvencesi görüşlerini belirlemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesi ve iş verimi ile iş güvencesi arasındaki ilişkiyi tespit etmek de, tez kapsamı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini, İzmir ilindeki dört ilçede görev yapmakta olan devlet Anadolu Liselerinde 1.722 öğretmen ve özel Anadolu Liselerinde 528 öğretmen olmak üzere toplam 2.250 öğretmen oluşturmaktadır. %95 güven aralığı %5 hata payı ile 2250 kişiden oluşan örneklemin en az 329 kişiden oluşması gerektiği hesaplanmıştır. Bu amaçla anketler yansız seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen 14 devlet okulunda 9 özel okulda görev yapan öğretmenlere dağıtılmıştır. Anketlerden 366 tanesi geri dönmüş, devlet okullarında görev yapan 270, özel okulda görev yapan 96 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmanın örneklemini 366 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak iş güvencesini ölçmek üzere 24 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olan“İş Güvencesi Ölçeği”geliştirilmiştir. İş verimliliğini ölçmek üzere ise Uğuz, İnanç, Yerlikaya ve Aydın (2004) tarafından geliştirilen“Endicott İşte Üretkenlik Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, liselerde görev yapan öğretmenlerin iş güvencesine yönelik görüşleri“Katılıyorum”düzeyindedir. Bu görüşler öğretmenlerin mesleki kıdemlerine, bitirdikleri okul türüne ve de branşlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği gözlemlenmiştir. İş güvencesi görüşünün öğretmenlerin cinsiyetine ve yaşına göre farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. Ancak, iş verimliliğinin cinsiyet, kıdem, branş ve mezun olunan okul ile anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır. İş güvencesi ile iş verimliliği arasında genel anlamda düşük düzeyde negatif bir ilişki bulunmaktadır (r= -,107). Ancak, öğretmenlerin iş verimliliği ile iş güvencesi görüşleri arasında ilişki bulunmamaktadır, bu devlet liselerinde (r= -,117) oranında iken, özel liselerde (r=-,110) oranındadır. Bu araştırma sonucunda iş güvencesi ile iş verimliliği arasında ilişki olmadığı ortaya konulmuştur. Bu yüzden iş verimliliğini arttırmaya yönelik başka etkenler araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the view of job security and work productivity of teachers who work in the State High School and in Private High School. In addition, as a scope of the thesis, it has been determined to develop a reliable and valid tool that identifies the level of perceived job security and to define the relationship between job security and work productivity.It is determined that the sample survey which consists of 2250 individuals with %95 confidental interval and %5 error margin. With this aim, surveys were delivered to the teachers who work in 14 state schools, in 9 private schools and this survey was accomplished via neutral and random sampling. 366 of surveys returned and it reached to 270 teachers who work in state high schools and to 96 teachers who work in private hign schools. The sample survey consists of 366 teachers.“Job Security Scale”was developed to measure job security as data collection tool consists of 24 items as a valid and reliable instrument. To measure work productivity,“Endicott Work Productivity Scale”which was developed by is Uğuz, Fatih, Yerlikaya and Aydın (2004) was used. According to the results of the study, the view toward the job security of the teachers who work in high schools is in“Agree”level. It was observed that the teachers who work in high schools gave meaningfully different view of job security in terms of their gender, seniority and also branch, the university that they graduated from. It was observed that job security was perceived in different ways by both genders and ages even if just a tad. However, it was not found a meaningful relationship between work productivity and gender, seniority, branch, the university that the teachers graduated from. There is a negative relationship between job security and work performance at a low level (r= -,107). However, there is not a relation of view of the teachers' productivity and the view of the teacher's job security. In state high schools that scale is about (r=-,120) but, in private schools that scale is (r=-,110). At the end of this investigation has been displayed that job security and work productivity do not have any relationship between them. So the new factors which increase the efficiency of work productivity should be investigated.