Ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin olumlu davranış kazandırma açısından incelenmesi
A study of texts in secondary school Turkish textbooks in terms of making the students gaining positive behaviour
  1. Tez No: 418209
  2. Yazar: HALİL SEVİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe ders kitabı, metin, olumlu davranış
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ders kitapları, herhangi bir dersin işlenmesinde ve kazanımların elde edilmesinde temel materyal niteliğindedir. Bu bağlamda Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin içeriğinin Türkçe öğretim programında belirtilen niteliklere göre hazırlanması veya seçilmesi gerekir. Ayrıca ders kitaplarına seçilen metinlerin öğrencilere kazandırılmak istenen davranışları içerip içermediğini araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinleri olumlu davranış kazandırma açısından incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde problem durumu, sınırlılıklar belirlenmiş; çalışmanın amacı ve öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise metnin, tanımı ve türleri; Türkçe öğretiminde ders kitaplarının yeri, davranış kavramı ele alınmıştır. Çalışmanın temellendirilmesi açısından bu bölüm önem arz etmektedir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, kapsamı üzerinde durulmuş, verilerin toplanması ve analizinden bahsedilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde Türkçe ders kitaplarındaki metinlerden elde edilen bulgular; davranışın geçtiği metnin türü, davranışın veriliş biçimi, davranışın geçtiği cümle ve frekansını açıkça belirten şekilde tablolar hâlinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın beşinci ve son bölümünde bulgular ve yorum kısmından yola çıkılarak sonuç ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Textbooks are the essential materials in terms of gaining the educational attainments and teaching a lesson. In this regard, content of the texts in Turkish textbooks needs to be prepared and selected due to the Turkish curriculum. In addition, there is the need to do the researches about whether the texts includes the intended behavıours. The aim of this study is to analyses the texts of 5-6-7 and 8 levels Turkish textbooks in terms of providing positive behavıour.In the first part of the study, problem status and restrictions are detected and the aim and the importance of the study is explained. In the second part of the study, text; its definitions and the types of text, the importance of textbooks in Turkish course and the behavıour concept are explained. This part has importance in terms of grounding the study. In the third part, the procedure and the extent of the study are mentioned and data collection and analysis are discussed. In the fourth part of the study, findings from the texts of the Turkish textbooks; the type of the text including the behavıour, the way of presenting the behavıour and the sentence and the frequency in which the behavıour takes place are clearly presented and interpreted through tables. In the fifth and last part of the study, consequences and suggestions are explained based on the part of findings and interpretations. Key words : Turkish textbooks, text, positive behavıour