Tıp eğitiminde etkileşimli videoların öğrencilerin başarı ve karar verme süreçlerine etkisi
The effect of interactive videos on achievement and decision making processes of students in medical education
  1. Tez No: 418248
  2. Yazar: ELİF TAŞLIBEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Video, Etkileşimsiz Video, Karar Verme, Tıp Eğitimi, Interactive, Non-interactive video, Decision Making, Medical Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı; vakalara dayalı etkileşimli ve etkileşimsiz videoların tıp fakültesi öğrencilerinin başarı ve karar verme süreçleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışmada ayrıca öğrencilerin etkileşimli videolara ilişkin değerlendirmeleri ve bu videolardaki farklı etkileşim özelliklerine yönelik deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte yer aldığı çoklu metot kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 66 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde 60 öğrenci iki öğrenme ortamı için rastgele iki gruba ayrılmış ve bu öğrencilere ön ve son başarı testi uygulanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin karar verme süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak için etkileşimli video izleyen 10 öğrenciden sesli düşünme protokolü ile görüşler alınmıştır. Öğrencilerin etkileşimli video hakkındaki değerlendirmelerini öğrenmek için“Etkileşimli Video Değerlendirme Ölçeği”, öğrencilerin etkileşim türleri hakkındaki deneyimlerinin incelenmesi için ise“Etkileşim Türleri Değerlendirme Anketi”uygulanmıştır. Çalışma sonunda bu ölçek ve anketten elde edilen veriler, betimsel analize tabi tutulmuştur. Ön ve son başarı testi sonuçlarını belirlemek için kestirimsel analiz kullanılmıştır. Ayrıca sesli düşünme protokolünden elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuçta; öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasındaki akademik başarı puanlarının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir. Etkileşimli ve etkileşimsiz video izleyen öğrencilerin son test başarı puanları arasında-etkileşimli video izleyen grubun lehine- anlamlı bir farklılık çıktığı görülmüştür. Öğrencilerin etkileşimli video ile ilgili görüşlerinin olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca karar verme süreçlerinde özellikle diyalog kurma etkileşiminden faydalandıkları belirlenmiştir. Bu nedenle öğrencilerin karar verme süreçlerinin, özgüven, ilgi ve başarılarının artırılması için tıp eğitiminde etkileşimli video çalışmalarına yer verilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of case-based interactive and non-interactive video materials on academic achievement and decision making process of medical students. Also it is aimed at examining of the students' evaluations in relation to interactive videos and their experiences about interaction features in this video. Multiple method which takes place quantitive and qualitative methods together was used in this study. Sample of this study is consisted of 66 students who are educated in Medical Faculty of Atatürk University. In research process, 60 Students were randomly separated to two groups according to two learning environment and pre and post achievement tests were applied on those students. Also, the views were received from ten of students who watched interactive video material for had information about decision making process by means of think aloud protocol. Interactive Video Evaluation Scale was applied for had information about students' evaluations about interactive videos and Interaction Types Evaluation Questionaire was applied for had information about students' experiences about interaction types. At the end of the study, Data obtained from these scale and questionaire were subjected to descriptive analysis method. Predictive analysis method were used to determine results of pre and post achievements tests. Also data obtained from think aloud protocol were subjected to content analysis. In conclusion, it was determined that student's achievement scores at before and after implementation increased significantly. It was seen significant difference between post-test achievement scores of students who watched interactive and non-interactive videos. It was revealed that the views of students about interactive videos were positive. Also it was determined that students utilized especially from dialoging interaction type in relation to decision-making process. So it can be given place interactive videos to increase in students' self reliances, attentions and achievements and decision-making process in medical education.