Kentsel dönüşüm projelerinde yüksek yapılar ve perdeli sistemlerin mod birleştirme, deprem zaman aralığı ve eşdeger deprem yüküne göre analizlerinin karşılaştırılması
Comparison of the modal, time-history and equivalent earthquake force analyses of high-rise structural systems with shear walls used in urban renewal projects
- Tez No: 418490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Yenileme, Mod Birleştirme, Zaman Tanım Alanı, Eşdeğer Deprem Yükü, Urban Renewal, Urban Renovation, Modal Analysis, Time-History Analysis, Equivalent Earthquake Force Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, kentsel dönüşüm ve yenileme kavramlarının irdelenerek, kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinde kullanılan betonarme perdeli yüksek yapıların mod birleştirme, zaman tanım alanı ve eşdeğer deprem yüküne metotlarına göre yapılan analiz sonuçlarının karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde kentsel yenilemenin tanımı, ortaya çıkışı ve gelişimi ile Avrupa ve Amerika'nın kentsel yenileme olgusuna yaklaşımı ele alınmıştır. Bu kapsamda ülkemizde dönüşüm ve kentsel yenileme gereksinmesinin ortaya çıkışı ile birlikte yerel yönetimlerin üstlenmesi gerektiği roller üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Ankara ilinin Mamak ilçesinde uygulanmış olan“Yeni Mamak, Gülseren Anayurt ve Altın Oran”kentsel dönüşüm projelerine ait betonarme yüksek yapı örnekleri incelenmiş ve bu projelere ait yapıların mod birleştirme, zaman tanım alanı (time history) ve eşdeğer deprem yüküne göre analizleri yapılmıştır. Bu analizlerden elde edilen sonuçlar grafiksel olarak karşılaştırılarak farklı yapısal düzensizlik derecesine (düzenli, yarı düzensiz, düzensiz) sahip bu üç projenin deprem performansları farklı analiz metotlarına göre değerlendirilmiştir. Bu analiz sonuçları, üç farklı deprem analiz yönteminin farklı yapısal düzensizliklere sahip yapıların deprem analizlerindeki uyumunun belirlenmesi amacıyla da kullanılmıştır. Yapılan analizler, mod birleştirme ve zaman tanım alanı metotlarının genel olarak yakın sonuçlar verdiğini ve yarı düzensiz ve düzenli yapısal sistemlerde bu iki deprem analizi metodunun çok yakın bir uyum içinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed at investigating the concepts of urban renewal and renovation projects and evaluating the seismic performances of high-rise buildings with shear walls used in these projects using modal, time-history and equivalent earthquake force analysis methods. The first part of the study deals with the definition of urban renewal and the emergence and development of the European and American approach to the phenomenon of urban renewal. In this context, the transformation and urban renewal in Turkey is explained with an emphasis on the roles and duties that the local governments should undertake. In the second stage of the study, the high-rise RC structural systems used in "Yeni Mamak, Gülseren Anayurt ve Altın Oran Urban Renewal Projecs'' in the Mamak Province, Ankara were examined and these structural systems were analyzed using the modal, time-history and equivalent force seismic analysis methods. The seismic performances of these systems, having different degrees of structural disorders, were evaluated by comparing the analysis results graphically. In this way, the agreement between different earthquake analysis methods for structural systems with different degrees of structural disorders could be investigated. The analyses carried out within the study indicated that the modal and time-history analyses are in close agreement in structural systems with limited structural disorders.