Effect of alternative fuels on the microstructure and strength development of cement paste
Alternatif yakıtların çimento pastası mikroyapısı ve mukavemet gelişmesine etkileri
  1. Tez No: 418645
  2. Yazar: SOROUR SEMSARİ PARAPARİ
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET ALİ GÜLGÜN, DOÇ. DR. MELİH PAPİLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento, Alternatif Yakıtlar, Faz Dağıtımı, Mukavemet Gelişmesi, Cement, Alternative Fuels, Phase distribution, Strength development
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmanın amacı, çimento üretiminde kullanılan alternatif yakıtların çimento mikroyapısı ve mukavemet gelişmesinde etkilerini incelemekti. Beş numune farklı alternatif yakıtlar kullanılarak çimento fırınında üretilmiştir. Bu numuneler sırasıyla her türlü alternatif yakıt (pis fırın), petrokok (temiz fırın), yalnız plastik atık, plastik atık ve arıtma çamuru karışımı, ve yalnız arıtma çamuru ile pişirilmiştir. Çimento klinkeri örneklerinin mikroyapısı taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Sonuçlar farklı alternatif yakıtla hazırlanan numunelerdeki alit, belit, aluminat ve ferrit ana fazlarının farklı dağılımlarını göstermiştir. Alit/belit oranı 5.2 ve 1.5 arasında değişmektedir. X-ışını difraktometre (XRD) analizi, faz dağıtımı ölçümlerinde SEM ile yakın sonuçlar elde etmiştir. Klinker örneklerinin kimyasal bileşimi enerji dağıtıcı x-ışını spektroskopisi ve x-ışını fluoresans metodları ile incelenmiştir. Sulfur ve fosfor miktarları, belit fazı miktari ile artmıştır. Hidrasyon deneyleri 0.3 ve 0.5 ağırlıklı su/çimento oranı ile yapılmıştır. Hidrate çimento örneklerinin mukavemetleri basma testleri ile farklı kürlenme zamanları için ölçülmüştür. Alternatif yakıtı kullanımı çimento basma mukavemetinde etki yaratabilmiştir, Özellikle tüm alternatif yakıtlarla üretilen numune daha az mukavemet miktarları göstermiştir. Hidratasyon sonucu oluşan fazlar SEM ve XRD ile incelenmiştir. Fazların yüksek reaktivitesi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The object of this study was to investigate the effect of using alternative fuels in the cement production process on the microstructure and strength development of the output cement. Five different samples were produced using different alternative fuels in a cement kiln. The samples were prepared respectively with all kinds of alternative fuels (in the dirty kiln), petrocoke (in the clean kiln), waste plastics, a mixture of waste plastics and sewage sludge and lastly sewage sludge. The microstructure of the cement clinkers was studied with scanning electron microscopy (SEM). The results showed that the distribution of main phases of alite, belite, aluminate and ferrite varies in the samples prepared with different fuels. The alite/belite ratio varied between 5.2 and 1.5 among the samples. The phase distribution measurements using x-ray diffractometry (XRD) showed good agreement with the SEM results. Chemical composition of the clinkers was analyzed using energy dispersive xray spectroscopy (EDS) and x-ray fluorescence (XRF) methods. The sulfur and phosphorous amounts were higher in the samples with higher belite content. Hydrated cement paste samples were prepared with water to cement ratio of 0.3 and 0.5 by mass. The strength of the hydrated cement samples was measured in the compression tests for several curing ages up to 28 days. Results showed that alternative vi fuel usage affected the compressive strength values of hydrated cement samples, particularly the sample produced with all alternative fuels. The reactivity of hydrated phases was investigated using SEM and XRD analyses.