Çelik çerçevelerin memetik algoritma ile optimum tasarımı
Optimum design of steel frames via memetic algorithm
  1. Tez No: 418817
  2. Yazar: YUNUS EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEDAT HAYALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MEMETİK ALGORİTMA, GENETİK ALGORİTMA, ÇELİK ÇERÇEVE SİSTEMLER, OPTİMUM TASARIM, AISC-ASD, MEMETIC ALGORITHM, GENETIC ALGORITM, STEEL FRAMES, OPTIMUM DESIGN, AISC-ASD
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
En uygun maliyet ile en uygun tasarımı ve sonucu elde etmenin amaçlandığı günümüzde, optimizasyon probleminin çözümü için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Alanı itibariyle inşaat mühendisliğinde optimum tasarımda aranan, standartlar ile belirlenmiş sınırlamalar içinde kalarak yapının, mühendislik bakımında istenilen yapısal davranışı göstermesidir. Bu çalışmada çelik çerçeve sistemlerin, geliştirilen bilgisayar programı yardımıyla, standartlarca belirlenmiş sınırlamalar altında, en az ağırlıklı yapının, kullanılan Memetik algoritma ile elde edilmesi amaçlanmıştır. Önceden yazılmış Genetik algoritma programı geliştirilerek, Memetik algoritmaya modifiye edilmiştir. Bununla, her iki algoritma ile çözümü gerçekleştirilen problemlerin sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın; Birinci bölümünde, yapılan çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. İkinci bölümde, bu konuyla ilgili literatürde yapılmış çalışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde, konuyu teşkil eden algoritmaların genel yapısı, özellikleri, işleyişi, farkları ve ortak yönlerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde, hem Memetik algoritma ile hem de Genetik algoritma ile çözümü gerçekleştirilen problemlerin sonuçları değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde, çözümü gerçekleştirilen problemlerden, elde edilen sonuçların neticesinde Memetik algoritma ile gerçekleştirilen çözümün, Genetik algoritma ile yapılan çözüme göre daha hafif sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this period of time, In engineering designs, main aim is to get most cost-effective result. To take tihs result, there are many types of optimization ways for determining optimal design problem. Defining the optimal design in structural engineering; Optimal structural system is not only the lightest structure but also structure which also fulfils required structural safety conditions and constraints, specified by standarts. In this study, steel frame systems have been determined under the limitation of a minimum weight of structure which intends to be obtained by Memetic Algorithm used with the aid of computer program. At first, pre-written computer program with using Genetic Algorithm has been modified to Memetic Algoritm. Later, the number of structural problem solved and then solutions are evaluated for both algorithm with performed problems. In this study; In the first section, the aim and scope of this study is explained. In the second section, previous studies which are related to Genetic and Memetic algorithm are stated. In the third section, Not only related detailed informations are given for Optimization, Genetic Algoritms, Memetic Algorithms, but also How these algoritms works, general structures, their properties, differences between these algorithms are explained. In the fourth section, Both Memetic Algorithm and Genetic Algorithm computer program performed for number of problems to see and evaluated for both algorithms. In the fifth section, After the results of performed problems, some conclusins obtained. It is observed from solutions that there have been got better results in terms of structural weights in Memetic Algoritm in stead of Genetic Algortihm.