Nesnelerin interneti ile kapalı döngü tedarik zinciri optimizasyonu: Yeni bir model önerisi
Closed loop supply chain optimization with internet of things: A new model proposal
  1. Tez No: 418879
  2. Yazar: BELKIZ TORĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönen ürün yönetimi, Kapalı döngü tedarik zinciri optimizasyonu, Karma tamsayılı doğrusal programlama, Nesnelerin interneti, Closed loop supply chain optimization, Internet of Things, Mixed integer linear programming, Returned product management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Üretim ve dağıtım işlemlerinin gerçekleştirildiği ileri lojistik zinciri ile tersine lojistik faaliyetlerinin bütünleşmesi sonucu oluşan yapılar kapalı döngü tedarik zinciri (KDTZ) olarak bilinmektedir. Son yıllarda giderek artan çevresel-finansal sorunlar, kısıtlı enerji kaynakları ve yasal mevzuatlar doğrultusunda kapalı döngü tedarik zinciri yönetiminin önemi artmaktadır. Ancak, KDTZ'nin tersine lojistik kısmı, içerdiği belirsizlikler sebebi ile tahminler, planlamalar ve kontroller yapılması daha zor bir akış türüdür. Bu aşamada nesnelerin interneti sistemi geri dönen ürünlerin tüm yaşam bilgilerini sağlayarak ilgili belirsizlikleri azaltır ve tersine akış faaliyetlerinin planlanmasını büyük ölçüde hafifletir. Bu çalışmada satış ve toplama merkezi taleplerini sıfır, tamir edilmiş ve yeniden üretilmiş ürünlerle karşılayan kapalı döngü bir tedarik zinciri ele alınmıştır. İmalatçı, geri dönüşleri değerlendirmek üzerine tamir (repair), komple demontaj (disassembly) ve bertaraf (disposal) olmak üzere üç seçeneğe sahiptir. Tamamen modüler olan tek tip bir ürün (otomobil, bilgisayar, telefon vb) için müşterinin dönem bazında ürün ve bileşen taleplerini karşılayan, satış gelirleri ile toplam üretim, satın alma, taşıma ve atık giderlerinin farkından oluşan karı maksimize eden ve tüm geri dönüşlerin nasıl değerlendirileceğini belirleyen bir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli önerilmiştir. Önerilen model sayısal bir örnek yardımıyla GAMS paket programında çözülerek doğrulanmış ve yapılan test problemlerinden elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Closed loop supply chain (CLSC) optimization is known as structures resulting from the integration of forward and reverse logistics activities which the production and distribution process is carried. The importance of the closed loop supply chain management is increasing by legal regulations, limited energy resources and environmental- financial problems that growing in recent years. However, reverse logistics part of the CLSC is a flow type which is more difficult to made predictions, planning and controls by reason contained uncertainties. This stage, Internet of Things system reduces related uncertainties by providing all the life information of the returned product and substantially attenuate the planning of reverse flow activities. In this study, a CLSC is considered that meets demands of the sales&collection center both new and the remanufactured product. Manufacturer has three options (refurbishing, disassembly and disposal) to assessing returned products. A mixed integer linear programming model is proposed for a single type of product is completely modular (automobile, computer, telephone, etc.). The model meets customer's products and components demands based period, maximizes profit consist of different sales revenues and total cost (total production, purchase, transportation and disposal costs) and determines how to evaluate all returned products. The proposed model has been verified with the aid of a numerical example by solving in GAMS software and its performance reviewed with test problems.