Küresel mafsallı şasi bağlantı parçalarının test sistemi geliştirilmesi ve boşluk miktarının çalışma şartlarına olan etkisinin modellenmesi
Development of the chassis part ball joint's test system and modelling of clearance effects on operating conditions
  1. Tez No: 418896
  2. Yazar: EMİN GÜRCAN GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boşluk, küresel mafsal, modelleme, stabilizer rot, süspansiyon sistemi, veri toplama, yol verisi, Ball joint, clearance, data acquisition, modelling, road load data, stabilizer rod, suspension system
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araçlardaki yönlendirme ve süspansiyon sistemlerinin bir parçası olan stabilizer rotlar; denge çubuğu ile birlikte aracın sağa ve sola dönmesi (kavisler) sırasında oluşan kuvvetleri dengeleyerek, aracın yan yatmasını engellemektedir. İki ucu küresel mafsaldan meydana gelen stabilizer rotlar, rot eksenine dik yöndeki kuvvetleri taşıyabilmektedir. Güvenlik açısından kritik önem taşıyan ve araçların stabilitesini arttıran bu parçaların dinamik yükler altında çalışma performansı ve dayanımı önemlidir. Bu çalışmada, çalışma performansı kriterlerinden birisi olan küresel mafsal boşluğunun, stabilizer rotların dayanımına olan etkisi incelenmiştir. Bunu gerçekleştirebilmek için stabilizer rotlara araç altındaki çalışma koşullarında etki eden yüklerin belirlenebilmesi amacıyla veri toplama çalışmaları yapılmış, stabilizer rotun gerilme değerleri ölçülmüştür. Toplanan veriler üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak stabilizer rota etki eden yükler belirlenmiştir. Belirlenen yükler, test cihazında farklı mafsal boşluk değerlerine sahip stabilizer rotlara uygulanmış ve son dayanım noktalarına kadar test edilmiştir. Yapılan deneysel doğrulama çalışmaları ve elde edilen test sonuçları incelenerek, küresel mafsaldaki boşluğun stabilizer rot dayanımı üzerine olan etkisi belirlenerek modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stabilizer rods which component of the vehicle steering and suspension system; balancing the forces generated during vehicle's rotation left and right (on crossroad) prevents the vehicle's pitching with stabilizer bars. Stabilizer rod occurring ball joints at both ends and can be loaded link axis direction. These parts operating performance and strength is important under dynamic loads has a role for the safety-critical. In this study, the impact of one of the operating performance criteria of the ball joint clearances on the strength of the stabilizer rod is investigated. For this purpose, data acquisition studies have been carried on the vehicle to determine the stabilizer bar's stress values. These collected data processed and loads affected to stabilizer rods generated. Stabilizer rods with different clearances have been tested with these loads and they have been tested until last strength point. The experimental validation studies and examining the test results obtained, the impact of the clearances on the stabilizer rod strength is modelled.