Fatma Barbarosoğlu'nun hikaye kişileri üzerine bir inceleme
A Survey on the story people of Fatma Barbarosoğlu
  1. Tez No: 419120
  2. Yazar: ESEN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA BAŞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fatma Barbarosoğlu, Türk hikâyesi, hikâye kişileri, modern Türk hikâyesi ve kadın, Fatma Barbarosoğlu, Turkish story, story characters, modern Turkish story and woman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Fatma Barbarosoğlu, 2000 sonrası edebiyatımızın önemli hikâye ve roman yazarlarından birisidir. Yazarın yayımlanmış altı hikâye kitabı ve dört romanı ile birlikte deneme, inceleme, söyleşi türünde eserleri de vardır. Fatma Barbarosoğlu?nun hikâyeleri üzerinde değişik akademik yazılar, değerlendirme ve tanıtma yazıları bulunmaktadır. Ancak yaklaşık on yedi yıldır hikâye yazan ve altı hikâye kitabı yayımlayan yazarın hikâyeciliği üzerine yapılmış lisansüstü çalışma olmadığını gördük. Fatma Barbarosoğlu?nun Hikâye Kişileri Üzerine Bir İnceleme başlıklı bu çalışmada yazarın yayımlanmış hikâye kitaplarındaki hikâyeleri, hikâye kişilerini esas alarak değerlendirdik. Hikâye kişileri üzerinden yazarın ele aldığı konulara, bu konulara getirdiği yorumlara ulaşmaya çalıştık. Yazarın hikâye kişilerini ?Kadınlar? ( Evli, ?Anne? Olarak, Çalışan, Başörtülü, Yalnız, Arkadaş, Öğrenci, Evde, Gelin, Yazar, Mürit), ?Erkek?ler (`Eş? Erkekler, Eşini Kariyer Aracı Olarak Gören Erkekler, Doktor ve Psikiyatr Erkekler) ve ?Çocuk?lar (Çocuk Olarak Çocuklar, Genç Olarak Çocuklar, Yetişkin Olarak Çocuklar) başlıkları altında inceledik. Bu çalışmanın, 2000 sonrası modern Türk hikâyesinin önemli isimlerinden olan yazarın hikâyeciliğinin niteliği hakkında doğru hükümler verilmesine ve dönemin edebiyat tarihinin yazılmasına katkı sağlayacağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Fatma Barbarosoğlu is one of the important story and novel writers in our literature after 2000. She has got, some sort of essay, survey and causerie. There are different kinds of academic writings, evaluations and presentations on Fatma Barbarosoğlu?s stories. We noticed that there is not any thesis on her stories, although she has written stories and published six story books for 17 years. We tried to reach the topics and comments on topics through the characters of the story. We studied on the characters of the story under the title of ?Women? (wife woman, housewife woman, bride woman, writer woman, follower woman), ?Men? ( husband man, man who sees his wife as the tool of the career, doctor and psychiatrist man) and ?Children? (real children, young children, adult children). This study will not only contribute to the fact that the history of literature of its own era will be written but also to giving rigtful decisions as to the quality of the style of the writer who is one of the most important names of the Turkish history after 2000.