Fatma Barbarosoğlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri
Life, art and literary personal of Fatma Barbarosoglu
- Tez No: 376724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT BİLGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fatma Barbarosoğlu, roman, hikâye, deneme, din, gelenek ve batıl inanç, Fatma Barbarosoglu, novel, story, essay, religion, tradition, superstition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Çalışmamızın konusunu Fatma Barbarosoğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve eserleri oluşturmaktadır. Ayrıca Barbarosoğlu'nun edebî eserlerinde din, gelenek ve batıl inanç unsurları da incelemeye tabi tutulmuştur. Bilhassa roman, hikâye ve deneme türünde verdiği eserler incelenmiştir.“Rüzgâr Avı”hikâye kitabı tezin yazım aşamasının bitiminden sonra yayınlandığı için çalışmamızda yer almamaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı, eserleri ve edebî kişiliği yer almaktadır. Yazarın hayatı ile ilgili kısmı, yazarla Ağustos/2011'de gerçekleştirdiğimiz görüşme ile zenginleştirilmeye çalıştık. İkinci bölümde romanları, üçüncü bölümde hikâyeleri, dördüncü bölümde denemeleri, beşinci bölümde ise diğer eserleri inceledik. Çalışmamız yazarın kitaplarında yoğunluklu olarak din ve gelenek unsurlarına, bazı eserlerinde ise batıl inanç unsurlarına yer verdiğini göstermektedir. Dinî ögeler, çoğunlukla İslam dini ile ilgilidir. Hikâye, roman ve deneme türünde yazdığı eserlerinde dini ritüellere, inançlı ve arafta kalmış insanlara değinir. Anadolu'da bir gelenek olarak yaşatılan ve çoğu din ile ilişkilendirilen unsurlara değinir. Batıl inanç unsurları ise çoğunlukla dinî hurafeler şeklinde karşımıza çıkar. Fatma Barbarosoğlu, Türkiye'deki dindar, muhafazakar ya da arafta kalmış insanların dünyalarını din, gelenek ve batıl inanç unsurlarını eserleri ile okura sunar.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the life and the literature of Fatma Barbarosoglu concentrating on religion, tradition and the invalid beliefs in her works. For this purpose, her novels, story books and essays are examined. Her story book“Rüzgâr Avı (The hunt of the wind)”is excluded from the analysis as it was published towards the end of this study. In the first chapter the author's life, works and literary personality is located. Part related to the author's life, the author Ağustos/2011 'enriched with the interviews we tried to perform. In the second part of the novel, in the third chapter stories and essays in the fourth section, we examine the other works in the fifth chapter. Our work in the author's book-density elements of religion and tradition, where some elements in his works shows that the superstition. Religious elements, is often associated with Islam. Author refers religious rituals, the faithful and the people stuck in purgatory in her stories, novels and essays on the works written. As a tradition kept alive in Anatolia and refers to the factors associated with most religions. Elements of superstition is seen as mostly religious superstitions. Fatma Barbarosoglu presents the world of religious, conservative or people stuck in purgatory in Turkey to readers with elements of religion, tradition and superstition in her works.