Siyasi etik ve Kutadgu Bilig
Political ethics and Kutadgu Bilig
- Tez No: 419154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Etik, Siyasi Etik Kuramları, Ahlak, Kutadgu Bilig, Türk Kültürü, Political Ethics, Political Ethic Theories, Morality, Kutadgu Bilig, Turkish Culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türk ve dünya tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olan Kutadgu Bilig; Türk yazınının elimize ulaşan ilk siyasetnamesidir. Yapıt dört ana karakterin karşılıklı konuşmaları şeklinde kurgulanmış ve devlet yönetimiyle ilgili bilgi ve öğütlere yer verilmiştir. İlk Müslüman Türk Devleti olan Karahanlılar döneminde yazılmış olan yapıt, Türklerin geçiş dönemi özelliklerini yansıtması bakımından da önemlidir. Kutadgu Bilig'de anlatılan devlet, sınırlandırılmış bir iktidarla, hukuk devleti ve sosyal devletle benzerlikler göstermektedir. Yöneticilerin sahip olması istenen özellikler ve onlara verilen öğütlerden de siyasi etik değerlere ulaşılabilmektedir. Kutadgu Bilig'i siyasi etik açısından incelediğimiz tezimizin ilk bölümünde etik, ahlak, siyasi etik kavramlarını ve siyasi etik kuramlarını; ikinci bölümde Kutadgu Bilig'in içerik çözümlemesini ve üçüncü bölümde de yapıttan yapabileceğimiz siyasi etik çıkarımları inceledik.
Özet (Çeviri)
Kutadgu Bilig, which is very important for Turkish and world history, the first politicbook (siyasetname) of Turkish litarature. The book fictionalized from of four main characters talking among themselves and are given information and advice relating to states management. The book, that is written during the period of Karahans, which is the first Muslim Turkish state, is important for reflecting from Turks transition periods characteristics. The state described in Kutadgu Bilig, demonstrates similarities with limited sovereignty, constitutional state and social state. Political ethic values can be reached from managers have the desired properties and given them advice. Our thesis, whic was examined in terms of Political ethics in Kutadgu Bilig, we examine in the first section; ethics, morality, political ethics and political ethic theories; in second section content analysis of Kutadgu Bilig and third section; inferences abaout political ethics in Kutadgu Bilig.