Simon Critchley ve hayal kırıklığının dini ve siyasi boyutları
Simon Critchley and the religious and political dimensions of disappointment
  1. Tez No: 926119
  2. Yazar: ZEYNEP GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ AYDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Siyaset, Hayal Kırıklığı, Mizah, Anarşizm, Ethıcs, Politics, Dısappoıntment, Humour, Anarchism, Heg
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı yaşayan bir düşünür olan Simon Critchley'i tanıtmak ve onun dini ve siyasi hayal kırıklığı düşüncesini incelemektir. Critchley Batı'da ün kazanmış fakat Türkiye'de görece az tanınan bir düşünürdür. Kendi çağının problemlerine bakarak yazar. Bu bağlamda onun bağlanma etiği ve direniş siyaseti modeli çağdaş felsefenin önemli meselelerinden olan etik ve siyaset alanlarına yeni bir bakış kazandıracaktır. Yaptığımız çalışma literatürde ilk olma özelliğini taşır. Bu durum çalışmanın özgün değeri olmakla birlikte çalışmanın sınırlılığını da gösterir. Türkçe literatürde düşünür üzerine yazılan ikincil kaynaklar bulunmamaktadır. Bu sebeple çalışma ağırlıklı olarak düşünürün Türkçeye çevrilen eserleri çerçevesinde hazırlanmış olmakla birlikte mümkün mertebe yabancı dilde yazılan kitap ve makalelerden de yararlanılmıştır. Bu bağlamda üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde düşünürün biyografisi, eserleri, düşünce dünyasının oluşumu, düşünür üzerine bir literatür incelemesi, hayal kırıklığı kavramının analizi ve kavramın felsefe tarihindeki yansımaları son olarak da düşünürün hayal kırıklığı üzerinden şekillenen fikirleri ana hatları ile incelenecektir. İkinci bölümde ise hayal kırıklığının iki boyutundan biri olan dini hayal kırıklığı meselesi nihilizm bağlamında incelenecektir. Üçüncü bölümde hayal kırıklığının siyasi boyutu ve bu hayal kırıklığına cevaben geliştirilen bağlanma etiği ve direniş siyaseti modeli incelenecektir. Çalışmamızda ağırlıklı olarak içerik analizi yöntemi kullanılacaktır. Buna ek olarak literatür taraması, kavram analizi gibi yöntemlerden de faydalanılacaktır. Critchley içinde bulunduğu çağın hayal kırıklarını görür ve bunların üzerinden gelebilmek için alışılmışın dışında bir yol önerir. Bu yol yeni inşa edilmiş etik öznenin yeni anarşizm tanımına uygun siyasi eylemleri ile karakterize olmuş bir yoldur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce Simon Critchley, a living thinker, and to examine his idea of religious and political disillusionment. Critchley is a thinker who has gained fame in the West but is relatively little known in Turkey. He writes by looking at the problems of his own age. In this context, his model of the ethics of attachment and the politics of resistance will bring a new perspective to the fields of ethics and politics, which are important issues in contemporary philosophy. Our study is the first of its kind in the literature. While this is the original value of the study, it also shows the limitations of the study. There are no secondary sources on the thinker in the Turkish literature. For this reason, the study was prepared mainly within the framework of the thinker's works translated into Turkish, but books and articles written in foreign languages were also utilized as much as possible. In this context, in the first part of the study, which consists of three parts, the biography of the thinker, his works, the formation of his world of thought, a literature review on the thinker, the analysis of the concept of disappointment and its reflections in the history of philosophy, and finally the ideas of the thinker shaped by disappointment will be examined in outline. In the second part, the issue of religious disillusionment, one of the two dimensions of disillusionment, will be examined in the context of nihilism. In the third part, the political dimension of disillusionment and the ethics of attachment and politics of resistance model developed in response to this disillusionment will be analyzed. In our study, mainly content analysis method will be used. In addition, methods such as literature review and concept analysis will also be utilized. Critchley sees the disappointments of his age and proposes an unorthodox way to overcome them. It is a path characterized by the political actions of a newly constructed ethical subject in accordance with the new definition of anarchism.