Bilginin üretimi ve kullanımı açısından bilgi yönetimi: Üniversitede akademik yöneticilerin bilgi yönetimi algıları üzerine bir uygulama
An information management approach emphasizing on the production and use of information: The academic management's perception of information management at the universities
  1. Tez No: 419170
  2. Yazar: HÜSEYİN TOKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, örtük bilgi, bilgi yönetimi, bilgi üretimi, bilgi yönetimi sağlayıcısı, Knowledge, tacit knowledge, knowledge management, knowledge production, knowledge management service provider
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 431
Özet
Ekonomik yaşamda bilgi ve iletişim sektöründe görülen büyük gelişmeler üretim yönetimi ve teknolojik verimlilik yönünden bilginin öneminin da¬ha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Dinamik ve küresel ekonomilerde başarılı olmak isteyen örgütler açısından geliştirilmesi gereken temel kabiliyet, bilgi yönetimidir. Bilgi yönetimi kurumlarda bilginin edinilmesi, paylaşılması, depolanması ve kullanılması süreçleriyle, güçlü ve rekabetçi bir organizasyon oluşmasına katkıda bulunarak, örgütün geleceğin dünyasında da varolmasını sağlayabilir. Kurumlar kendilerine has bilgi yönetimi modelleri uygulayarak etkinlik ve verimliliklerini artırabilir, örgütsel değişim ve yenilik süreci üzerine bina edilen bilgi yönetimi stratejilerini uygulayarak da kurumsal hedeflerine ulaşabilirler. Bu çalışmanın konusu, bilgi yönetimi sağlayıcıları ve bilgi üretim sürecinin bilgi yönetimi süreci sonuçları üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmanın çalışma alanı, bilgi yönetimi sağlayıcıları ve bilgi üretim sürecinin bilgi yönetimi süreci sonuçlarına etkisini ölçmek için incelediğimiz üniversitelerdeki akademik yöneticilerdir. Akademik yöneticilerden rektör, dekan, enstitü müdürü ve bölüm başkanı çalışma alanına alınmıştır. Araştırmanın amacı, Türkiye'deki üniversitelerde bilgi üretim süreci ve bilgi yönetimi sağlayıcılarının bilgi yönetimi süreci sonuçları üzerinde ne derece etkisi olduğunun ve akademik yöneticiler tarafından nasıl algılandığının hipotezlerle test edilmesi ve bir modelin ortaya konulmasıdır. Araştırmada elde edilen verilerin temel analizleri, SPSS-AMOS paket programında yapılmıştır. Bu çerçevede elde edilen bulgu ve değerlendirmeler; bilgi yönetimi sağlayıcılarının ve bilgi üretimi sürecinin bilgi yönetimi süreci sonuçlarına anlamlı etkisi olduğunu göstermiştir. Araştırma kapsamında Türkiye'deki akademik yöneticilere uygulanan anket çalışması üniversitelerdeki bilgi yönetimi sağlayıcılarının yeterli olduğunu ancak yeterliliklerini örgütsel verimliliğe yansıtamadıklarını göstermiştir. Bu çalışmayla bilgi yönetimi süreci sonuçları üzerinde, bilgi yönetimi sağlayıcıları ve bilgi üretimi sürecinin olumlu anlamda bir etkisinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The impressive advances in the information and communication sector assisted people to realize the importance of knowledge in product management and efficient technology development. For organizations that want to be successful in the global economies, knowledge management is one of the essential skills that need to be improved. Knowledge management aids organizations in the processes of acquiring, sharing, storing and utilizing knowledge and contributes in becoming a strong and competitive organization that will survive in the future. Organizations can increase their efficiency and productivity by employing suitable knowledge management models and reach their corporate goals by implementing knowledge management strategies based on organizational change and innovation. The aim of this work is to evaluate the effect of the knowledge management service providers and the knowledge production process over the knowledge management process. To conduct our research the academic executives and administrators at the universities were chosen. The academic executives include the Rector, the Dean, Directors of Institutes and the Department Head positions. The aim of this research is to discover the effect of the knowledge management service providers and the knowledge production process over the knowledge management process at the universities in Turkey and understand the perception of the academic executives by testing our hypothesis and to propose an explanatory model. The analysis on the research data was conducted with the SPSS-AMOS software package. Based on this analysis on the research data we recognized that the knowledge management service providers and knowledge production process has a meaningful effect over the knowledge management process. The survey we conducted on the academic executives in Turkey demonstrated that the knowledge management service providers were competent but could not direct their competency to achieve organizational productivity. The results point that the knowledge management service providers and knowledge production process have a positive effect on knowledge management processes.