Pįr Mehmed bin Yusuf el Ankaravį'nin Tercümān el-Lüga (Kara Pįrį Lügati) ' ظ ط ض ص ش س ژ ز ر ذ د ' maddeleri: İnceleme - metin
  1. Tez No: 419213
  2. Yazar: HANDAN AYMELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Lügat-ı Karapįrį, Pįr Mehmed Bin Yusuf El Ankaravį, Old Anatolian Turkish, Lügat-ı Karapįrį, Pįr Mehmed bin Yusuf El-Ankaravį
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Tercümân El-Lüga Pįr Mehmed Bin Yusuf El Ankaravį'nin dört eserinden biridir. 15. yüzyıl, Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Eser iki ciltten meydana gelmektedir. İki cilt bir aradadır. Bizim çalıştığımız nüsha, Ankara'da Kızılbey Medresesinde, Mustafa b. Mehmet Musâ b. Akkoca eliyle istinsah edilmiştir. Lügat-ı Karapįrį'yi Topkapı Sarayı Müzesi Revan Köşkünden temin ettik. Eserimiz Arapça-Türkçe bir lügattir. Arapça sözcüklerin Türkçe karşılıkları verilmektedir. Bu Arapça sözcükler Arapça cümle, Ayet-i Kerime ve Hadįs-i Şerifler içerisinde örneklendirilmiştir. Eserin temininden sonra ilk olarak transkripsiyonunu yaptık. Eserin daha çok Türkçe kısmıyla ilgilendiğimiz için Arapça örnekleri“Arapça unsur (arapça)”diye verdik. Transkripsiyonundan sonra eserin dil özelliklerini ses ve şekil bilgisi yönüyle inceledik. Eserde görülen dil özelliklerini ve sözcük türlerini belirleyerek, bunlarla ilgili örnekler verdik. Eserimizde Eski Anadolu Türkçesinin ses ve şekil özellikleri açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tercümân El-Lüga is one of the four works of Pįr Mehmed Bin Yusuf El Ankaravį. It belongs to the period of Ottoman of 16th century. The written work consists of two volumes. Two volumes are in one book. Our work it was copied by Mustafa b. Mehmet Musa b. Akçakoca at Kızılbey Medresseh in Ankara. We have received Lughat-ı Karapiri from Revan Pavilion in Topkapı Palace Museum. The Work is Arabic Turkish lughat. Turkish meanings are given to the Arabic words, these Arabic words exemplified with Arabic sentence, Qur'anic verses and hadiths. First, we did transcription after we had received. Since we are much more interested in Turkish parts, we have given the Arabic examples in "Arabic elements (arabic )''. After the transcription the work, we have examined language features aspects of phonolgy and morphology. By determining language features and types of words in lughat, we gave examples related with them. It is clearly seen the features of Old Anatolian Turkish's voice and shape.