Zaîfî'nin Siyer-i Nebî adlı eseri (Metin-inceleme)
Zaifi‟s work called Siyer-i Nebi (Text-analysis)
- Tez No: 598973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zaîfî, Siyer-i Nebî, Hz. Muhammed, Gazve, Millî Kütüphane, Hz.Ali, Zaîfî, Siyer-i Nebî, Prophet Muhammed, Gazve, National Library of Turkey, Caliph Ali
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu çalışmamızda Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu'nda bulunan Za'îfî Pîr Mehmed bin Evrânos bin Nûreddîn bin el-Fâris'e ait olduğu kayıtlarda ifade edilenSiyer-i Nebi adlı eser transkripsiyonlu olarak çevrilmiş ve incelenmiştir. Hz. Peygamberin doğumu, ölümü ve yaşamını ele alarak anlatan tür siyer olarak adlandırılmıştır. Peygamberin savaşlarına ise gazve adı verilir. Biz de çalışmamızın başında öncelikli olarak siyer ve siyer yazıcılığı üzerinde durarak bu konuyla ilgili kısmi bir araştırma yaptık ve elde ettiğimiz verileri çalışmamızda değerlendirdik. Bu eser her ne kadar kütüphanede Siyer-i Nebi adıyla kayıtlara geçmişse de daha çok Hz. Peygamberin hayatında onun emriyle Hz. Ali'nin girdiği savaşları menkabevî bir tarzda işleyen bir manzume niteliği taşımaktadır. Eser mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır ancak baş ve son taraflarında eksikler vardır. Mevcut hâliyle sekiz farklı gazveyi anlatan sekiz bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the work called Siyer-i Nebi, which is stated in the records that belong to Za'îfî Pîr Mehmed bin Evrânos bin Nûreddîn bin el-Fârisin the National Library Manuscripts Collection, was analyzed and translated with transcription. The concept which refers to the Prophet Mohammad's birth, death and life were called as prophetic biography (siyer). The war of the Prophet is called gazve. At the beginning of our study, we focused primarily on writing of prophetic biography and conducted partial research on this subject and added the data we obtained to the study. Although this work is recorded in the library under the name of Siyer-i Nebi, it seems to be an epic poem that deals with the wars Hz. Ali joined by the command of the Prophet Mohammad.The work is written in mesnevi verse, but there are deficiencies in the head and end sides. It currently consists of eight chapters describing eight different events.