Soğuk Savaş sonrası dönemde yasadışı göçün uluslararası güvenliğe etkileri: Avrupa Birliği örneği
Effects of illegal migration on international security at post Cold War era: European Union case
  1. Tez No: 419221
  2. Yazar: BURAK KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yasadışı Göç, Terörizm, Avrupa Birliği, Güvenlik, 11 Eylül, Güvenlikleştirme, Illegal Migration, Terrorism, European Union, Security, 9/11, Securitization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
  10. Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
21. yüzyılda uluslararası sistem her geçen gün daha da girift bir yapıya bürünmektedir. Dünyanın bir noktasında yaşanan sorunlar bir diğer noktasında insanların algısını değiştirebilmekte, karar alıcılar her an çok dinamik olan bir sistemde aldıkları kararlarla kurum, kuruluş veya devletlerin kaderini etkileyebilmektedir. Böylesi bir ortamda“yasadışı göç”herhangi bir devletin tek başına alacağı önlemlerle çözemeyeceği küresel bir sorun haline gelmiştir. Bu bağlamda tez çalışmamızın amacı Soğuk Savaş sonrası dönemde yasadışı göç sorununun Avrupa Birliği (AB)'nin güvenliğine etkilerini incelemektir. Bu çerçevede öncelikle göç, yasadışı göç ve ilişkili kavramlar hakkında detaylı bilgi verilmekte ve yasadışı göçün sebepleri analiz edilmektedir. Bu analiz kapsamında Kopenhag Güvenlik Ekolü'nün teorik çerçevesi doğrultusunda söz konusu dönemin Avrupa Komisyonu, EUROPOL, FRONTEX belgelerinde güvenlik algısının gelişimi taranmıştır. Avrupa kamuoyunun yasadışı göçün güvenlikleştirilmesi hususundaki duruşu ise anket çalışması ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Sonuç ve değerlendirme bölümünde çalışmanın öne çıkan kısımlarına dikkat çekilmiş, bulgular bütünleşik bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda AB'nin yasadışı göçü güvenlikleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sözkonusu güvenlikleştirmenin terörizm üzerinden toplumsal olarak kabul görmediği ancak ekonomik ve toplumsal güvenlik sektörlerinde başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 21st century International relations is becoming a more complex structure every day. Issues on a remote place of the world might change the perception of audiences in another part of it. So the decision makers might determine the fate of their corporations, organizations or countries by decisions in this dynamic environment. So in such an environment“illegal migration”became a global issue that no single state's measures can tackle. The goal of our thesis study is to examine the effects of illegal migration on European Union's (EU) security in post Cold War era. In this context, definitions about migration, illegal migration and related topics are being given in detail and from that point on reasons of illegal migration is being examined. In this analysis, development of security perception in the mentioned era's European Commission, EUROPOL and FRONTEX documents are being studied in the framework of Copenhagen Security School. European public opinion on the securitization of the illegal migration was being examined with a survey effort. For the result and assesment part, important sections of the study are highlighted and the data evaluated in a integrated manner. As a result of the study securitization of the illegal migration by the EU is confirmed. Securitization does not accepted by the public in terms of terrorism but it is successfully accepted in Societal Security and Economic Security sectors.