Vergilerin kanuniliği ilkesi ve Türk Vergi Hukukundaki bazı vergi kanunlarda Maliye Bakanlığı'na verilen yetkilerin değerlendirilmesi
The principle of legality of taxes and the evaluation of the authority given to Ministry of Finance in Turkish Tax Law
  1. Tez No: 419240
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BİYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergilerin Kanuniliği, Vergilendirme Yetkisi, Maliye Bakanlığı, Ministry of Finance, The Legality of Taxation, Taxing Power
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, literatür taraması kapsamında vergi kanunlarında Maliye Bakanlığı'na verilen yetkilerin vergilerin kanuniliği ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesidir. Konu bütününde vergilerin kanuniliği ve vergilendirme yetkisi beraber ele alınmıştır. Vergilendirme yetkisinin sadece yasama organına ve sınırlı olarak Bakanlar Kurulu'na verildiğinden böyle bir yetkisi olmayan Maliye Bakanlığı'na vergilendirme yetkisi verilemeyeceği açıktır. Ancak vergi mevzuatında bazı kanun maddelerinin ucu açık bırakıldığından, yani kesinlik ifade etmediğinden vergilendirme yetkisinin dolaylı olarak Maliye Bakanlığı'na geçtiği kanaati oluşmaktadır. Ayrıca yargının bu konuda verdiği kararlar da bulunmaktadır. Çıkarılan bir verginin sadece kanuna dayanması yetmemekte aynı zamanda Anayasaya uygun olması da gerekmektedir. Bu nedenle Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunun, Vergi Usul Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun incelenerek, Maliye Bakanlığı'na verilen yetkiler tek tek gözden geçirilmiş neticede bazı kanun maddeleri kesin olarak sınırlarını ifade etse de bazı kanun maddelerinde tam olarak yetki sınırı çizilememiştir. Bu da kanunların daha kesin ifadelerle, yoruma mahal bırakmayarak ve yetki karmaşasına da yol açmayarak yani kanunilik ilkesine tam bağımlı bir şekilde hareket edilerek gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The point of this study is to evaluate the authority which is given to Ministry of Finance in the content of legality principle. In scope of the subject, legality of taxes and taxing authority are takan into consideration together. Because taxing authority is given only to legislature and limitedly Council of Ministry, it is obvius that taxing authority cannot be given to Ministry of Finance, which doesn't have such an authority. But, since some of articles in tax legislation are open-ended and some of them are not very certain, taxing authority indirectly passes to Ministry of Finance. It is not enough that any tax which is come into force to be statutory. At the same time, laws which are come into force must be conformed with the Constitution. A part of the tax legislation and authority given to Ministry of Finance has been revised one by one. Finally, some of articles include exact line of demarcation but some of them does not. This study will be examined by İncome Tax Law, Corporate Tax Law, Tax Procedure Law, Add Value Tax Law and Public Credit Procedure Law.