İşgören avukatlığı ve algılanan örgütsel desteğin çalışanların işe gömülmüşlük ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Otel çalışanları üzerine bir araştırma
The effects of employee advocacy and perceived organizational support on job embeddedness and intentions to quit job: A study on hotel employees
  1. Tez No: 419259
  2. Yazar: SABAHAT CEYLİN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören Avukatlığı, Algılanan Örgütsel Destek, İşe Gömülmüşlük, İşten Ayrılma Niyeti, Otel Çalışanları, Employee Advocacy, Perceived Organizational Support, Job Embeddedness, Intention to Quit Job, Hotel Employees
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tez çalışması kapsamında işgören avukatlığı ve algılanan örgütsel desteğin otel çalışanlarının işe gömülmüşlük ve işten ayrılma niyeti üzerine etkileri incelenmiştir. Katılımcılara yönelik veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Yapılan alan araştırması sonucunda 400 kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre işgören avukatlığı ve algılanan örgütsel desteğin işe gömülmüşlük ile arasında pozitif yönlü, işten ayrılma niyeti ile negatif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre işgören avukatlığı ve algılanan örgütsel desteğin işe gömülmüşlüğü pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra işgören avukatlığının işten ayrılma niyetini anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenemez iken algılanan örgütsel desteğin işten ayrılma niyetini negatif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca değişkenlerin yaşa ve cinsiyete göre farklılık göstermediği bulgulanmıştır. Otel işletmelerinde işgören avukatlığı ve örgütsel destek algısının çalışanların işe gömülmüşlüğünü artırdığı ve işten ayrılma niyetini azalttığı görülmektedir. Örgüt tarafından desteklendiğini, önemsendiğini ve kendisine değer verildiğini düşünen işgörenler örgüte bağlanacak, örgüt amaçlarına hizmet edecek ve daha az işten ayrılma eğilimi göstermeyeceklerdir. Çalışanlar örgütten gördükleri olumlu davranışları karşılıksız bırakmayacak performanslarıyla örgütün hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaklardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of employee advocacy and perceived organizational support on employee embededness and intentions to quit job of hotel personnel are researched. Required data is acquired via participant surveys. After the studies, 400 participant surveys are collected. Data acquired by the surveying method is analyzed and due to the results of the corelation analysis, it is found that there is a positive relationship between employee advocacy and organizational support and employee embededness. It also found that there is a negative relationship between employee advocacy and organizational support and intention to quit job. In addition, it is found that, employee advocacy ve organizational support affects employee embededness positively. Besides these, a reasonable result cannot be found on the effects of employee advocacy on intention to quit job, but it is found that perceived organizational support has a negative effect on intentions to quit job. It is also found that these effects are not dependent on age or gender. In hotel organizations, it is found that employee advocacy and perceived organizational support affects employee embededness positively and intentions of quitting job negatively. Employees feel themselves supported, cared and valued by the organization. Because of that, they serve the organization purposes and will not have any intentions on quitting their jobs. Employees help their organizations reach their targets with their increased performances due to the positive attitude of the organizations towards themselves.