Türkiye'de çocuk işçiliği ve ekonomiye etkileri
Child labor and economic impacts Turkey
- Tez No: 419292
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BARIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çocuk işgücü, Hanehalkı, Çalışan çocuklar, İstihdam, Child Labour, Household, Working Children, Employment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çocuk işçiliği, değişik çeşitleriyle eski zamanlardan bu yana devletlerin mali ve sosyo-kültürel yapıları kapsamı içinde değerlendirilmektedir. Şimdiki zamanda çocuk işçiliği istatistikleri yönünden, dünya genelinde işçi çocuk sayısının 306 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu kapsamda, ilk önce ILO olmak üzere çok sayıda kuruluş, çocukların iş yaşamından dışarı çıkarılması doğrultusunda düzenlemeleri gerçekleştirse ve bu husus üstündeki çalışmalarını devam ettirmeye çalışsa da, hem Türkiye gibi gelişmeye devam eden devletlerde hem de gelişimlerini tamamlamış devletlerde çocuk işçiden yararlanmalar hala devam etmektedir. Bu çalışmada çocuk işçi kavramı hem Türkiye hem de Dünya genelinde ele alınmıştır. Son bölümde ise çocuk işçiliğinin Türkiye ekonomisine olan etkisinden bahsedilmiştir. Çalışmada çocuk işçiliği için en önemli ve güvenilir anketler yapan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan istatistiki araştırmalar kapsamında değerlendirilmiş, bu kurumdan elde edilen veriler analiz edilmiş ve çalışmada kullanılmıştır. Çocuk işçiliği her geçen gün artmaktadır. Çocuk işçi işletmelere çok büyük yarar sağlamaktadır. Ekonomik anlamda firma menfaatlerini gözeten çocuk işçiler, haklarını bilmediklerinden dolayı da işletmeler tarafından her konuda kullanılmaktadır. Bu bağlamda çocuk işgücü sorunu dünya çapında büyük bir sorun haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Child labor is considered within the scope of financial and socio-cultural structures of different types of state since ancient times. At the present time in terms of child labor statistics, the number of child workers worldwide is estimated to be more than 306 million. In this context, although many organizations, including the ILO first, the arrangements in accordance with the expulsion of children from work if you perform and in this respect tries to continue the work on, both in the state that both continue to evolve as Turkey benefiting from child labor in the state have completed their development than is currently It is ongoing. The concept of child labor in Turkey are addressed in this study, both general as well as the world. Child labor has been analyzed by the Statistical Institute of Turkey and it was utilized in this study. Child labor is increasing every day. Child labor is a significant benefit to the company. The company considers the interests of child labor in the economic sense, since they know their rights is used by businesses in all matters. In this context, the problem of child labor is becoming a major problem worldwide.