İslam Ceza Hukukunda ceza normlarının özellikleri
The structure of punishment norms: Crime and punishment in Islamic Law
- Tez No: 419322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, İslam Hukuku, Ceza Hukuku, Suç, Ceza, Had, Kısas, Ta'zir, Law, Islamic Law, Penal Law, Crime, Punishment, Hadd, Quesas, Ta'azir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hukuk, toplumun düzenini ve devamını sağlamak için emredici, yasaklayıcı ve izin verici nitelikte birtakım kurallar koyar. Bu kuralların ihlali durumunda ise suç kavramı ortaya çıkar. Hukuka aykırı bir fiil olan suç, başkasının hakkını ihlal eden ve ceza normu tarafından yasaklanan bir eylemdir. Bu durumda hukuk, varlığını korumak için ceza müeyyidesi uygular. Ceza, insanın var olduğu her dönemde varlığını sürdürmüştür. Hatta merkezi bir otoritenin olmadığı dönemlerde bile suç mağdurunun kendisi, ailesi veya kabilesi tarafından suçlu cezalandırılmıştır. Devlet otoritesinin sağlanmasıyla birlikte bu yetki sistematik bir hale dönüştürülerek uygulanmıştır. Bu sistematik hale getirme ise cezada bazı unsurların ve özelliklerin bulunmasını gerekli kılmıştır. İslam hukuku da en başından beri cezada bulunması gerekli olan unsurların varlığını kabul etmiş ve bu unsurların bir tanesinin eksik olması durumunda dahi cezai işlemde bulunmamıştır. Bunun yanında cezalardaki özellikleri göz önünde bulundurarak suçluya en uygun ve onu ıslah edici cezayı belirlemiştir. Bunu yaparken de cezalandırmanın caydırıcı, hızlı ve dengeli olmasını öngörmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to maintain the order of the society and provide continuance, law puts mandatory, prohibited and permissive legal rules. In the case of violation of a rule, the term 'crime' emerges. Crime, which is an unlawful act against laws, violates one's right. Therefore, it's an act prohibited by punishment norms. At this stage, law, to provide its legal existence, applies penal sanctioning. Punishment goes back to the times people existed. Even in the periods when there was no central authority, criminal person himself/herself had been punished by the victim's family or tribe. With the establishment of the state authority, this statutory power has been applied by systematizing. Systematizing made it necessary that punishment should have some elements and properties. Even the beginning, Islamic law has hypostatised the elements that punishment should have and it hasn't taken punishment procedure even in the absence of one of these elements. Besides, considering the properties that punishments has, it has identified the most appropriate and corrective punishment. While doing this, it has stipulated that punishment to be deterrent, fast and well balanced.