Okul yöneticilerinin örgütsel özdeşleşme düzeyleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişki
The relationship between school heads' organizational identification level and organizational culture
- Tez No: 419323
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgütsel Özdeşleşme, Culture, Organization, Organizational Culture, Organizational Identification
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilk ve ortaokul yöneticilerinin örgütsel özdeşleşme düzeyleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişkiyi yöneticilerin kıdemleri açısından incelemektir. Araştırmada hem nitel hem nicel model yani karma model kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Gümüşhane ili merkez ve ilçe (Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran, Torul) merkezlerinde bulunan özel ve resmi 33 ilk ve ortaokulda görev yapan 79 yöneticiden oluşmakta olup evrendeki tüm okul ve yöneticilere ulaşıldığından örneklem tayinine gidilmemiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının ilk bölümünde,“Kişisel Bilgi Formu”; ikinci bölümünde,“Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği”; üçüncü bölümünde,“Örgüt Kültürü Ölçeği”; dördüncü bölümünde ise araştırmanın sonucunu test etmek üzere aynı evrenden tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 15 yöneticiye uygulanan“Örgütsel Özdeşleşme ve Örgüt Kültürü Görüşme Formu”bulunmaktadır. Araştırmanın verilerinin analizi ve alt problemlerinin çözümlenmesi amacıyla SPSS 15 programı ve içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada yöneticilerin örgütsel özdeşleşme ve örgüt kültürü düzeyleri yüksek çıkmıştır. Örgüt kültürü ve örgütsel özdeşleşme arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki mevcuttur. Kıdem değişkeni ile örgüt kültürü arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki ortaya çıkmıştır. Araştırmanın ana problemi olan; okul yöneticilerinin örgütsel özdeşleşme düzeyleri ile okulların örgüt kültürü arasında yöneticilerin hizmet yılları da göz önüne alarak anlamlı ve olumlu bir ilişki söz konusudur. Araştırma bulgularından yola çıkarak; okulların değişimleri projelendirme konusunda aktif olmaları, okulların fiziksel şartlarının iyileştirilmesi, paydaşların ilgi ve desteklerinin arttırılması, velilerin yapıcı davranmaları, resmi ilişkilerin eğitim-öğretimi kolaylaştırabilecek düzeyde kullanılması ve motivasyonu arttırabilecek faaliyetlerin yapılması önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the relationship between primary and secondary school administrators' organizational identification level and organizational culture examining their work experience years. The study has been designed using mixed reserach model, combination of qualitative and quantitative model. The universe for the study is 79 school administrators working in Gumushane province (central, Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran and Torul boroughs), and any of the sampling techniques has not been used since the data is collected from all schools and administrators in the universe. The data collection tool has been divided in four sections; the first section includes personal information, the second includes“Organizational Identification Scale”, the third inludes“Organizational Culture Scale”and finally the last one consists of“Organizational Identification and Culture Interviewing Form”to be applied to 15 school heads in order to control the test the results of the study who have been selected by means of randomly sampling method. SPSS 15 statistics program and content analysis method have been used to analyze study data. The findings of this study has shown that school administrators' level of organizational identification and perception of organizational culture are high. There is a high and meaningful relationship between organizational identification and culture. There is a high and positive relationship between working experience and organizational culture. Considering the main objective of the study, examing work experience years, there is a high and meaningful relationship between organizational identification level and schools' organizational culture. Based on the findings and results of the study, it can be advised that schools should be much more active on projects, improving physical conditions, rising the interest and support of stakeholders, maintaining parents to behave much positively, using official relations to facilitate education activities and realizing activities to enrich motivation.