Türk kamu personel sisteminde ceza soruşturma süreci: İdari, askeri, adli ve akademik personel yönünden bir karşılaştırma
Criminal investigation process in the Turkish public personel system: A comparison of the administrative, judiciary, military and academic personel
  1. Tez No: 419325
  2. Yazar: ESRA NUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Sistemi, Ceza Soruşturma, idari Personel, Adli Personel, Askeri Personel, Akademik Personel, Personel System, Criminal Investigation, Administraive Personel, Judiciary Personel, Military Personel, Academic Personel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Memurlar ve diğer kamu görevlileri özel bir yargılanma sürecine tabidirler. Kamu görevlilerinin adli bir suç işlemeleri durumunda Cumhuriyet Başsavcılığı memur veya diğer kamu görevlisinin kurumundan soruşturma izni ister. Yetkili merci yargılanma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Yargılanma izni verilmesi üzerine yapılacak ön inceleme ve hazırlık soruşturmasından sonra gerekli dava açılır ve cezalandırma süreci işler. Ancak kamu personeli çeşitli gruplara ayrılır ve dolayısıyla farklı statülerdeki kamu personeli farklı ceza soruşturma süreçlerine tabidirler. Bu çalışmada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi idari, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi askeri, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'na tabi adli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu'na tabi akademik kadrolarda görev yapan personel için ceza soruşturma süreçleri karşılaştırmalı olarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Civil servants and the other public personel are subject to a special process of judgement. When the public personel commit a crime, the Public Prosecutor asks the personel's institution for permission of investigation. The relevant institution gives the necessary permission of investigation or not. If the permission of investigation is given, the criminal investigation process carries on by primitive analysis, preparative investigation and claiming. However, there are different groups of public personel and they are subject to different processes of investigations. In this study the criminal investigations for the administrative personel who are subject to the 657 numbered Public Servants Law, the military personel who are subject to the 926 numbered Turkish Armed Forces Personel Law, the judiciary personel who are subject to the 2802 numbered Judges an Public Prosecutors' Law and the academic personel who are subject to the 2914 numbered Higher Education Personel Law are comparatively discussed.