176 Numaralı Besni Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonu Ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of 176 numbered Besni Caza's Şer'i̇ye (Regilion Affairs) Register / Record
  1. Tez No: 419327
  2. Yazar: TOROSHAN ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET YETİŞGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Türk, Besni, Şer'i Mahkemeler, Şer'iye Siciller, The Ottomans, The Turks, Besni, Ser'iye Court, Şer'iye Register
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Osmanlı toplum hayatını anlamak için elimizdeki en önemli veriler dönemin atmosferini yansıtan birincil kaynaklar konumunda olan Şer'iye sicilleridir. Toplumun hemen her kesimi arasındaki hukuki işleri kapsayan Şer'iye sicilleri Osmanlı sosyal tarihinin temel kaynaklarından biridir. Bu çalışmanın temel amacı Besni'nin 176 Numaralı Şer'iye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesini yaparak Besni'nin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatıyla ilgili değerlendirmeler yapmaktır. Söz konusu sicil 1911-1915 (R.1327-1330) yılları arasını kapsamaktadır. Dolayısıyla devletin içinde bulunduğu toplumsal ve ekonomik buhranın sosyal hayata yansımalarının anlaşılması açısından bu defter çok önemlidir. Belgelerin geneli boşanma, nafaka, miras, alacak verecek davalarından ve nikah akdinden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde Besni ve Şer'i Mahkemeler hakkında genel bilgiler verilmiş, sonrasında 176 Numaralı Besni Şer'iye Sicilinin transkripsiyonu yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise belgelerin değerlendirilmesi yapılarak XX. yüzyılın başlarındaki Besni'nin sosyo-ekonomik durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Şer'iye (Islamic Judical Court) registers are the most important data in order to understand the Ottoman social and culturel life and are the primary documents that reflects the atmosphere of the period. Şer'iye registers that includes legal process for virtually every segment of The Ottoman society are one of the main sources of Ottoman social history. The main purpose of this thesis is to understand the social, cultural and economic life of Besni by translating and assessing of located in book numbered 176 of Besni Şer'iye Register. Said register covers between years of 1911-1915 (R.1327- 1330). Therefore, this book is very important for understanding of social life of the implications of the social and economic crisis. Documents in this register consist of divorce, alimony, inheritance cases and marriage contracts. General information is given about Besni and Shariah court in the introduction of our work, then numbered of 176 Besni Şer'iye Register book is translated into the modern Turkish. In the conclusion part, socio-economic situation of Besni of the early 20th century is assessed by the help of located in register.