Ortaokul din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde uygulanan yaratıcı drama yönteminin öğrencilerin din kültürü ve ahlak bilgisi dersine karşı tutumlarına etkisi
The effect of creative drama method practised during the religious cultere and moral knowledge lesson on the secondary school student's attitude against the religious cultere and moral knowledge lesson
- Tez No: 419328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama yöntemi, Tutum, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Creative Drama Method, Attitude, Religious Culture and Moral KnowledgeLesson
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yaratıcı drama yönteminin kullanılmasının öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine karşı tutumlarına etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. 2014-2015 eğitim yılında Kahramanmaraş ili, Dulkadiroğlu ilçesi, 5 Nisan Ortaokulunda okuyan 66 kişilik 6. Sınıf öğrencisi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Rastgele küme örneklemi ile sınıflardan biri deney diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna Ahlak öğrenme alanı İslam Dininin Sakınılmasını İstediği Davranışlar ünitesi konuları drama yöntemi ile işlenmiştir. Çalışma 10 ders saati sürdürülmüştür. Kontrol grubunda ise dersler düz anlatım yöntemi ile işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçek tüm gruplara ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Tutum verilerinin analizi SPSS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Ahlak öğrenme alanı İslam Dininin Sakınılmasını İstediği Davranışlar ünitesi konularının yaratıcı drama yöntemi kullanılarak işlendiği deney grubunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine karşı tutum puanlarının düz anlatım yöntemi kullanılarak ders işlenen kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ve deney grubu lehine istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bu bulgulardan yaratıcı drama yönteminin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine karşı tutumlara olumlu etkisi olabileceği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to define the effect of using the creative drama method at the Religious Culture and Moral Knowledge lesson on the secondary school students' attitude agaisnt the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson. In 2014-2015 Educational Year from 5 Nisan Secondary school in Karamanmaraş, Dulkadiroğlu District sixty six 6th grade students constitude the sample of this research. One of the classes was defined with random cluster sample as experimantal group and the other one was defined as control group. With the experimantal group subjects of the unit Moral learning domain Attitudes That Islamic Religion Wants To Avoid were processed with drama method. This research was processed in ten lesson hours. As for the control group subjects were processed with deductive method. In this research as data collection tool Religious Culture and Moral Knowledge lesson manner scale was used. This scale was used as pretest-posttest in all groups. The analysis of attitude datas was done using SPSS package programme. At the end of the research; it was seen that the points of attitude against Religious Culture and Moral Knowledge Lesson of the experimantal group with whom the subjects of the unit Moral learning domain Attitudes That Islamic Religion Wants To Avoid of the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson were processed with creative drama are higher than the control group with whom the subjects were processed with deductive method and there is a statiscal meaningful difference for the good of experimental group. On the basis of these findings it was induced that creative drama method has a positive effect on the attitudes against the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson.