Örgütsel ustalığın performans üzerindeki etkisi: Bir alan araştırması
The effects of organizational ambidexterity on performance: An emprical study
  1. Tez No: 419331
  2. Yazar: BUKET SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Ustalık, Rekabet Stratejileri, Stratejik Esneklik, Performans, Organizational Ambidexterity, Competitiveness Strategies, Strategic Flexibility, Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Örgütler, çoğunlukla bulundukları piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlaya-bilmek için yenilik yapma yolunu seçerek çeşitli girişimler de bulunurlar; fakat bunun elde edilmesi çoğu zaman zor olmaktadır. Örgütlerin, hem mevcut yetenek-lerden faydalanmaları hem de yenilerini araştırıp keşfetmeleri, rekabet avantajı sağlamak açısından oldukça önemli olmaya başlamıştır. Yenilik elde etmek, hem yeni fırsatları kaçırmamak için keşfetmeyi; hem de mevcut kapasiteden en etkin ve verimli bir şekilde faydalanmayıgerekli kılar. Bu da bizi son zamanlarda adını sıkça duymuş olduğumuz, çağın gerisinde kalmamak için sürekli yeni arayışlar, keşifler peşinde olmak ve var olan yeteneklerimizden en uygun şekilde faydalanmak şeklinde yorumlanan örgütsel ustalık kavramına gö-türmektedir. Dolayısıyla örgütsel ustalık kavramını iyi analiz edebilmiş ve uygu-lamaya dökebilmiş organizasyonlarda işletme performansında da artış gözlenebi-lecektir. Örgütsel ustalığın performans üzerindeki etkisini araştırmak, bu tez çalış-masının amacını oluşturmaktadır. Birincil veri toplama aracı olarak ilgili litera-türden türetilen anket yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan anketler, Kahramanma-raş'ın ana sektörlerinde- tekstil, gıda, metal mutfak eşya- uygulanmıştır.Başlangıçta 200 anket dağıtılmış olup; toplamda 142 kullanılabilir veriye ulaşılmıştır. Anketlerin cevaplanma oranı % 71'dir.
Özet (Çeviri)
Organizations often choose the path which they can make innovation to start several enterprise in order to provide a competitive advantage in their markets; but it is a bit difficult to obtain this. So, as well as to exploit current abilities, organizations need to explore new ones at the same time has become quite important in terms of providing a competitive advantage. To achieve innovation require both exploration to not miss new opportunities; and the exploration existing capacity in a most effective and efficient way. This is let us the concept of“ambidexterity”which is commented as a exploring new competences to not fall behind the era and exploiting currently available capabilities optimally. Therefore, organizational performance increment can be observed in organizations which is analyzed and applied the concept of ambidexterity efficiently. The effects of organizational ambidexterity on performance is the objective of this thesis study. Questionnaire techniques was used derived from existing literature as the primary data collection. The prepared questionnaires were applied in the main sectors of Kahramanmaraş. Initially, 200 questionnaires were distributed, but wetotally obtained 142 usablequestionnaireswith a response rate of 71%.