XIX. yüzyılın ikinci yarısında Çukurova'da pamuk üretimi: 1850 - 1900
Cotton cultivation / production in Çukurova in the 2nd half of the 19th century
- Tez No: 419333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çukurova, Pamuk, Demiryolları, 19. yüzyıl, Sanayi Devrimi, Çukurova, Cotton, Railways, 19th century, İndustrial Revolution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Osmanlı Devleti'nin 18. yüzyılın ikinci yarısında ve 19. yüzyılın başlarındaki savaşlar nedeniyle askeri gücü ve ekonomisi zayıflamıştı. Yapılan antlaşmalarda kendini koruyabilme adına ekonomisini her geçen gün daha da kötüye götüren kapitülasyonlar vermekteydi. Kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı topraklarını sömürge alanına çeviren Avrupalılar her geçen gün etkinliklerini artırıyorlardı. Tarım üretimi durma aşamasına gelmişti. Osmanlı çiftçisinin ürettiği ürünler ihraçtan çok iç piyasada tüketiliyordu. Ancak ihtiyacı karşılamıyordu. Dışarıdan gelen hammadde de ucuza geldiği için yabancı tüccarlarla mücadele edilemiyordu. Sanayi devrimiyle üretimi artıran Avrupalılar, sanayide kullanılan başta pamuk olmak üzere hammaddeyi ithal ediyorlardı. Pamuk ihtiyaçlarını en çok karşıladıkları ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'ydi. 1861 yılında Amerika'da iç savaşın çıkması pamuk üretiminin düşmesi ve üretilen pamuğun ihracatının yapılamaması pamuk şirketlerini sıkıntıya soktu. Çünkü dokuma sanayinde kullandıkları pamuğun hemen hemen tamamı buradan karşılanıyordu. Bu durumdan en fazla İngiltere etkilendi. Pamuk fabrikaları tek tek kapanmaya başladı. İşsizlerin artması sosyal olayların çıkmasına neden oldu. Ülke kaosa sürükleniyordu. Bu durumu gören İngiltere pamuk meselesini devlet politikası haline getirdi. Bütün elçilik ve konsolosluklarını bu işe sevk etti. Çok kısa süre içerisinde pamuk üretimiyle ilgili raporlar Londra'ya gelmeye başladı. Bu raporlardan dikkat çekenler Akdeniz havzasında bulunan Osmanlı topraklarıydı. İngiltere 1838 yılında imzalanan Balta Limanı Antlaşmasıyla elde ettiği hakları da kullanarak Osmanlı hükümetiyle temasa geçti. Bununla yetinmeyen İngiltere, Osmanlı Devleti'nde yayınlanmakta olan gazetelerle de temasa geçerek pamuk üretiminin ne kadar kazançlı olduğunu belirtir yayınlar yapmalarını sağladı. Osmanlı çiftçisi bu durum karşısında pamuk üretimine yöneldi. Ancak elinde kaliteli tohum olmadığı gibi pamuk üretimi konusunda da fazla bilgiye sahip değildi. Eksiklerin biran önce giderilmesi gerekiyordu. Çiftçilerin eğitimi için uzmanlar görevlendirildi. İngiltere pamuk ekimi yapacak olanlara kaliteli pamuk teşviki yapmaya başladı. Bu teşvik ilk olarak 1861 yılında gerçekleşti. Osmanlı çiftçisine Amerikan ve Mısır pamuk tohumları karşılıksız olarak dağıtıldı. On yıla yakın bu teşvikler devam etti. Osmanlı Devleti pamuk yetiştirme alanlarının genişletilmesi için başta Çukurova olmak üzere bataklık arazileri ıslah etti. Islah edilen arazilere, çevrede yaşayan konargöçerleri iskâna başladı. Bunu gerçekleştirmek için en değerli devlet adamlarından Ahmed Cevdet Paşa ile Derviş Paşa'yı bu işle görevlendirdi. İskânda başarı yakalandıysa da sıkıntı bitmedi. Üretilen pamuğun ihracı için limanlara taşınması gerekiyordu. Hayvan sırtlarında taşıma çare olmuyordu. Bu nedenle Mersin-Tarsus ve Adana arasına demiryolu yapılmaya başlandı. Demiryolu sadece ürün taşımaya değil, arazilerde çalışacak işçinin gelmesini de kolaylaştırdı. Çok kısa sürede verilen teşvikler sayesinde yerli ve yabancı tüccarlar Çukurova'da pamuk işleme fabrikaları açmaya başladı. Çiftçiler geleneksel tarımdan makinalı tarıma geçtiler. Böylece Osmanlı Devleti her yıl daha da fazla pamuk üretmeye başladı. Pamuk üretiminin ve ihracının artması hazine gelirlerinin artmasını sağladıysa da özellikle ABD'de iç savaşının bitmesi, çiftçilerin daha fazla kâr amacıyla her yıl aynı yere pamuk ekmesi pamuk üretimini istenilen seviyeye çıkaramamıştır.
Özet (Çeviri)
The military power and the economy of The Ottoman Empire had weakened due to wars in the second half of the 18th century and in the early 19th century. In treaties, capitulations were given in the name of self-protection though they worsened its economy every day. The Europeans who turned the Ottoman Empire to the colonial area through capitulation were increasing their effectiveness every day. Agriculture had come to the stopping point. The Products produced by the Ottoman farmers were consumed inside rather than they were exported. And they did not meet the requirements. Besides, since raw materials that come from abroad were expensive, they could not actually fight with foreign traders. Europeans enhancing the production since the industrial revolution imported raw materials, including mainly cotton, used in industry. The country that they bought the highest amount of cotton was the United States. That falling out a civil war in 1861, decline in cotton production and that not being able to export the cotton produced, caused troubles to cotton companies in the United States. Because almost all of the cotton used in the textile industry was bought there. England was affected most from this case. Cotton mills started closing one by one. The increase of the unemployed led to the emergence of social events. The country was being dragged into chaos. The Britain, upon this case, brought the cotton issue into the government policy. It appointed all embassies and consulates to that work. Soon after, reports on cotton production began to come to London. Among these reports, it was those of the Ottoman territories in the Mediterranean basin that drew attention most. England, using the rights acquired by the signing of the Treaty of Balta Limanı contacted in 1838, got in contact with the Ottoman government. Not satisfied with that, the UK also by getting contact with the newspaper being published in the Ottoman Empire let them publish publications indicating how lucrative cotton production was. Ottoman farmers in this situation turned their interests to cotton production. But they neither had qualified seeds nor had as much knowledge about cotton production. The deficiencies had to be resolved before long. Experts were appointed for the training of farmers. England began to make the promotion of high quality cotton to the farmers. This promotion was first held in 1861. American and Egyptian cotton seeds were distributed to farmers in the Ottoman Empire as gratuitous. About ten years went on these promotions. Ottoman Empire, for the expansion of the cotton cultivation areas, began to reclaim marshland, including especially Çukurova. To the reclaimed land, populations living around as nomads were made to settle. To accomplish this, among the most valuable statesmen Ahmet Cevdet Pasha and Dervish Pasha, were appointed to this job. Though some success was achieved, trouble did not end. Cotton that produced needed to be transported to ports for export. Transportation on animal backs wasn't a remedy. Thus, the railway began to be made between Tarsus-Mersin and Adana. Railway not only made it easier to transport the product, but also made it easier for workers to come to work in the field. In a very short period of time, through promotions the domestic and foreign traders began to open cotton processing factories in Çukurova. Farmers transferred from conventional agriculture into agriculture with machines. Then Ottoman Empire began producing more cotton every year. Even though, the increase in cotton production and exports led to the increase in treasury revenue, because of the facts that particularly the end of the civil war in the United States and that the farmers planted cotton in the same place every year in order to make more profit, cotton production could not reach the desired level.