Kras lcs6 polimorfizmi ve endometrium kanseri ilişkisi
Kras lcs6 polymorphism and endometrial cancer
- Tez No: 419607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SEÇİLMİŞ KERİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Obstetrics and Gynecology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: genetik, mutasyon, KRAS LCS6, endometriyum kanseri, genetics, mutation, KRAS LCS6, endometrial cancer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KRAS LCS6 POLİMORFİZMİ ve ENDOMETRİYUM KANSERİ Dr.Feyza Nur İNCESU KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK TEZİ/ KONYA-2014 Amaç: Kras mutasyonunun endometriyum hiperplazi ve kanseri ile ilişkili olduğu bilinmektedir. KRAS 3' UHT bölgesindeki LCS6 polimorfizmi toplumda %5.8 görülürken bu oran epitelyal over kanseri hastalarında %25'tir. Biz bu tez çalışmamızda KRAS LCS6 mutasyonunun endometriyum kanseri(EK) ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Metod: Bu çalışmaya EK dışı nedenler ile histerektomi yapılan 105 hasta (Grup 1) ve EK 108 hasta (Grup 2) dahil edildi. İkinci gruptaki olgular; histolojik özellikler, kanser evresi, grade, tümör çapı, myometrial invazyon, lenfovasküler invazyon,sitoloji,pozitif lenf nodu açısından sınıflandırıldı. Tüm grupların kan örneklerinde hastanemiz genetik laboratuarı tarafından KRAS LCS6 mutasyonu incelendi. Çalışmada kategorik verilerde bağımlılık testi olan Ki-Kare analizi, iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda ise Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır Bulgular: Grup 1 ve grup 2'deki hastalarda yaş, parite, VKI açısından istatistiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Endometriyum kanserli hastalardan KRAS LCS6 mutasyonu oranı %38.4 olarak saptanırken bu oran kontrol grubunda %12.4 olarak bulundu. Endometriyum kanserli vakalarda LCS6 mutasyonu histolojik tip, grade, evre, lenfovasküler invazyon, myometrial invazyon, sitoloji,lenf nodu tutulumu ile ilişkili bulunmadı. Sonuç: EK hastalarında LCS6 polimorfizmi sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı değişiklik göstermese de (p=0.609), geniş vaka sayısıyla yapılan çalışmalara göre yüksek olması dikkat çekicidir ancak LCS6 polimorfizmi varlığının EK histopatolojik karakteristikleri üzerine etkisi tespit edilmemiştir (p>0.05). LCS6 polimorfizmi mevcudiyetinin EK üzerine etkilerini daha fazla hasta sayısıyla inceleyecek araştırmalar; hastalığın genetik temeli, EK prognozunu etkileyebilecek faktörlerin tanınması, hastalık için risk altındaki bireylerin tanınması ve bireysel tedavi hedefleri belirlemek için son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY KRAS LCS6 POLYMORPHISM AND ENDOMETRIAL CANCER Feyza Nur İNCESU, MD GYNECOLOGY AND OBSTETRICS CLINIC RESIDENCY GRADUATE THESIS / KONYA 2014 Aim: : It is well known that KRAS mutation is correlated with endometrial hyperplasia and carcinoma. While LCS 6 polymorphism in 3' UTR of KRAS gene is observed 5.8 % in population; it is prevalence is 25 % in epithelial ovarian cancer. We evaluated KRAS LCS 6 mutation's relation to endometrial cancer (EC) in this study. Method: Hysterectomy performed 105 patients for non- EC reasons (Group 1) and 108 patients for EC reasons (Group 2) were included to this study. Second group's patients were classified according to hystological features, carcinoma stage, tumor diameter, myometrial invasion, lympho-vascular invasion, cytological results and positive lymph nodes. Blood samples of both groups were screened for KRAS LCS 6 mutation. Chi-square analysis as correlation test for categorical data, Mann-Whitney test for double groups comparation, Kruskall-Wallis test for triple groups comparation were performed. Results: :No significant difference for age, parity and BMI criteria were found between two groups. KRAS LCS 6 polymorphism incidence 38.4 % was found in EC group while 12.4 in control group. No correlation between LCS 6 polymorphism and hystological type, grade, lympho-vascular invasion, myometrial invasion, cytology, lymph node invasion were found. Conclusion: Even if there is no significant difference between EC and control groups;it is important that LCS6 polymorphism prevelance is higher than large populated studies.No correlation between LCS 6 polymorphism and hystological-pathological characteristics.More populated investigations on effects of LCS 6 polymorphism on EC is necessary to find out genetical basis of disease, recognizing factors that would change EC prognosis, recognizing individuals under risk and determine individual treatment targets.