Akdeniz Üniversitesi bilgisayar bilimleri araştırma ve uygulama merkezinin bina içi veri iletişim ağını kontrol eden, arızaları yorumlayıp değerlendiren uzman sistem
A diagnostic expert system for controlling and troubleshooting local area network of Akdeniz University computer research and application center
- Tez No: 419671
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri iletişimi, Bilgisayar Ağı, Uzman Sistemler, Data Communications, Network, Expert Systems
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezinin bilgisayar ağını denetleyen, hata ve arızaları belirleyen bunların giderilmesi için uygun çözümler sunan bilgi tabanlı bir uzman sistem geliştirilmiştir. COMEX(Communication Expert) adı verilen uzman sistem, Xi Plus uzman sistem kabuğu üzerinde ileriye doğru zincirleme çıkarım mekanizması kullanılarak oluşturulmuştur. Bu uzman sistem sayesinde network yapısında ortaya çıkacak herhangi bir problem ya da arızaların network uzmanına gerek duyulmadan çözümlenmesi sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, a knowledgebase expert system is developed for controlling the network of Akdeniz University Computer Research and Application Center while controlling the network, this expert system detects and diagnosis faults and presents a variety of solutions. The expert system named COMEX(Communication Expert) is developed by forward chaining inference engine on Xi Plus expert system Shell. COMEX, acting as a network manager proposes technical advices to remedy faults and problems in the network.