Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde divan şiiri etkileri
Effects of divan poetry on the republic period of Turkish poetry
  1. Tez No: 419712
  2. Yazar: HASAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan, Gazel, Kaside, Rübai, Edebî Sanatlar
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu çalışmada, Divan şiirinin Cumhuriyet dönemi Türk şiiri üzerine olan genel etkileri araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla önce konuyla ilgili eserler tespit edilmiş ve tespit edilen eserlerin kullanılabilirlik alanları ayrıştırılmıştır. Bu ayrıştırma sonunda çalışmanın sınırları belirlenmiş olup çalışma genel olarak eserler, eserlerin şekilleri, eserlerin türleri olmak üzere üç ana alan üzerinde yoğunlaşılarak belirlenen ana ve yan başlıkların altına konuyla ilgili örnekler sınıflandırılarak verilmiştir. Çalışmanın sınırlarını ve hedeflerini aşacağı için örneklerle ilgili herhangi bir yorumlama yapılmamıştır. Konuyla ilgili eserlerin sınırlı olmaları sebebiyle alıntılanan ürünlerde herhangi bir estetik kaygı güdülmemiştir. Bu yüzden alıntılanan örnekler nitelik bakımından farklılıklar arz etmektedir. Bu çerçevede çalışmada öncelikler Cumhuriyet döneminde yazılan divanlar, divançeler, divan ve divançe muhtevalı eserler tespit edilerek genel olarak yapı ve içerik açısından incelenmiştir. Sonra Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde yaşayan Divan edebiyatı nazım şekilleri ve nazım türlerinin yanı sıra edebî sanatlar ele alınmıştır. Çalışma, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde en çok kullanılan belli başlı divan şiiri unsurlarıyla sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine general effects of Divan poetry on the Republic period Turkish poetry. With this purpose firstly the related sources was found out and this sources were classified according to their field to be able to use. With the end of this separation, general framework of study determined and as a 3 main area: the study the works, shape of the works and kind of the Works. With the focus on the tree topic the examples of main and subtitles was given as classified. There has been no attempt to interpret the examples because of the limits and the objectives of the study. Being very limited works about the topic, in the reference works not being considered esthetic cares. That is what the reference examples have different characteristics. In this framework, in this study during the Republic Period written Divans, Divanches, the works including divan and divanches was determined and analyzed according to their structure and content. And then the influence of Poetic forms and poetic types in Divan Poetry on the Republic poetry. The study, end up with the well-know and used widespread Divan poetry elements on the Republic Period of Turkish poetry. Kay Words: Divan, Gazel, Kaside, Rubai, Literary Arts