Sıçan testis dokusunda sisplatin ile oluşturulan hasar üzerine propolisin etkilerinin araştırılması
Investigation effects of propolis on cisplatin-induced testicular damaged in rats
- Tez No: 420022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Testis, Propolis, Sıçan, HIF-1α, Cisplatin, Testicular, Propolis, Rat, HIF-1α
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
SIÇAN TESTİS DOKUSUNDA SİSPLATİN İLE OLUŞTURULAN HASAR ÜZERİNE PROPOLİSİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Erkan DELİGÖNÜL Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Doktora Programı Doktora Tezi, Mart 2016 Danışman: Doç.Dr. Mehmet Fatih SÖNMEZ ÖZET Bu çalışmada, sisplatin ile testis dokusunda oluşturulan hasar üzerine propolisin koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezinde (DEKAM) yetiştirilen 40 adet ergin erkek Wistar albino türü sıçanlar kullanıldı. Denekler rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup 1 (n=10); kontrol grubu, Grup 2 (n=10); 7 mg/kg (intraperitoneal) sisplatin uygulanan sıçanlar, Grup 3 (n=10); 7 mg/kg sisplatin + 50 mg/kg/gün propolis (intragastrik) uygulanan sıçanlar, Grup 4 (n=10); 50 mg/kg/gün propolis (intragastrik) uygulanarak oluşturuldu. Propolis, sisplatin uygulamasından bir hafta önce başlanarak deney sonuna kadar verildi. Sisplatin uygulamasından 72 saat sonra denekler dekapite edilerek testis dokuları alındı. Deney sonunda testiküler histopatoloji, apoptozis, HIF-1α ekspresyonu ve serum testosteron seviyeleri değerlendirildi. Sisplatin uygulanan grupta germinal epitelde düzensizlik, lümene epitel hücre dökülmesi, epitel hücreleri arasında vakuol oluşumu ve yer yer nekrotik tübüller gözlendi. Sisplatin uygulanan grupta seminifer tübül çapları, Johnsen'in tübüler biyopsi skoru ve serum testosteron seviyesi azalırken doku HIF-1α ekspresyon düzeyinin ise arttığı belirlendi. Koruyucu amaçlı verilen propolisin ise tüm bu hasarları engellediği gözlendi. Sonuç olarak sisplatin uygulaması, testis dokusunda histopatolojik değişikliklere neden olmaktadır ve koruyucu amaçlı verilen propolisin bu hasarları engellediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION EFFECTS OF PROPOLIS ON CISPLATIN-INDUCED TESTICULAR DAMAGED IN RATS Erkan DELİGÖNÜL Erciyes University, Department of Histology and Embryology PhD Thesis, March 2016 Advısor: Asc.Prof.Dr. Mehmet Fatih SÖNMEZ ABSTRACT In this study, our aim was to investigate the protective effect of propolis on cisplatin-induced testicular damage. 40 of adult male Wistar albino rats grown in Erciyes University Experimental and Clinic Researches Center (DEKAM) were used. They were separated into four groups randomly. Group 1 (n=10) ; control group, Group 2 (n=10); (intraperitoneal) rats administered with 7 mg/kg cisplatin, Group 3 (n=10); rats administered with 7 mg/kg cisplatin + 50 mg/kg/day propolis (intragastric), Group 4 (n=10); rats with 50 mg/kg/day propolis administered (intragastric). Propolis was given from starting a week before the cisplatin administration to the end at experiment. After 72 hours of cisplatin administration, testicular tissues of the rats were removed by decapitating. Testicular histopathology, apoptosis, Hıf-1α expression and serum testosterone levels were evaluated at the end of experiment. Germinal epithelium disorder, desquamation of epithelial cell in the lumen, formation of the vacuoles in epithelial cells and some necrotic tubules were observed in cisplatin-induced group. Seminferous tubul diameters, Johnsen tubular biopsy score and serum testosterone level were decreased and HIF-1α level was increased in cisplatin-induced group. It was observed that the propolis given for the protective purpose prevented all these damages. As a results, the cisplatin administration induced histopathologic modifications on the testicular tissue and it was determined that the propolis given for the protective purpose prevented these damages.