Helianthemum canum (L.) baumg üzerinde farmasötik botanik yönünden araştırmalar
Investigations on helianthemum canum (L.) baumg from the point of pharmaceutical botany
  1. Tez No: 420042
  2. Yazar: NESLİHAN ŞAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Helianthemum canum, Anatomi, Morfoloji, Aktivite, YBSK, Helianthemum canum, Anatomy, Morphology, Activity, HPLC
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğal olarak yetişen Cistaceae familyasına ait Helianthemum canum (L.) Baumg üzerinde yapılmış ve morfolojik-anatomik özellikleri, kimyasal bileşenleri, biyolojik aktivitesi çalışılmıştır. Türün e anatomik özelliklerini araştırmak için ışık mikroskobu, stereomikroskop ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile fotoğrafları çekilmiş; çizimlerle gösterilmiştir. Kimyasal ve biyolojik aktivite çalışmalarında kullanılmak üzere bitkinin toprak üstü kısımlarından su ve %70'lik metanol ekstreleri hazırlanmıştır. Kimyasal çalışmalarda, H. canum'un su ve %70'lik metanol ekstrelerinin kalitatif ve kantitatif kompozisyon analizleri ters faz Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile yapılmıştır. Ayrıca ekstrelerin toplam fenol, flavonoit ve flavonol miktarları ile uçucu yağının analizi yapılmıştır. Biyolojik aktivite çalışmalarında, ekstrelerin antimikrobiyal, antioksidan ve antiamibik aktiviteleri araştırılmıştır. Ekstrelerin antioksidan aktivitelerini tanımlamak için 1,1-difenil-2-pikrihidrazil (DPPH●) ve 2,2'-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonik asit) (ABTS+●) radikal süpürücü etkileri, demir şelat aktivite, β-karoten-linoleik asit birlikte oksidasyon ve lipit peroksidasyonu inhibitörü etki yöntemleri kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite çalışmalarında Gram (-)'lerden (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhi NCTC 8394, Haemophilus influenzae ATCC 4447) ve Gram (+)' lerden (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecium NJ-1, Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Bacillus cereus ATCC 11778, Bacillus subtilis ATCC 6633, Listeria monocytogenes ATCC 7644) mikroorganizmalar disk difüzyon ve mikrodilüsyon (MİK) metodları için kullanılmıştır. Antiamibik aktivite çalışmalarında H. canum'un metanol ekstresinin Acanthamoeba castellanii türü üzerindeki lethal etkisi gösterlmiştir. Bu çalışma, H. canum'un kimyasal içerikleri ve biyolojik aktivitelerini gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on Helianthemum canum (L.) Baumg belong to Cistaceae growing to province of Kayseri (Pınarbaşı) and morphological-anatomical features, chemical constituents, biological acitivities of species were studied. For investigation in the morphological and anatomical features of the species were demonstrated with drawings and their photographs taken with light microscope, stereomicroscope and scaning electron microscope (SEM). Water (HCW) and 70% MeOH extracts (HCMeOH) were prepared from aerial parts of H. canum for chemical analysis and biological activity studies. In chemical analysis, qualitative and quantitative compositional analyses of HCMeOH and HCW extracts of H. canum were performed with reversed-phase High Pressure Liquid Chromatography (HPLC). Total phenols, flavonoids, flavonols and essential oils of extracts were also analyzed. In biological activity studies; antioxidant, antimicrobial, antiparasite activities of extracts were examined. To determine the antioxidant activity of the extracts, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH●) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS+●) radical scavenging activity, iron chelation activity, β-carotene-linoleic acid co-oxidation assay and lipid peroxidation assay were used. In antimicrobial studies, Gram (-) (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhi NCTC 8394, Haemophilus influenzae ATCC 4447) and Gram (+) (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecium NJ-1, Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Bacillus cereus ATCC 11778, Bacillus subtilis ATCC 6633, Listeria monocytogenes ATCC 7644) microorganisms were used for disc diffusion and microdilution methods (MIC). In antiamibic activity studies, HCMeOH extract of H. canum is showed high potency in its lethal effects on Acanthamoeba castellanii. This is the first study demonstrating the plant's chemical contents and biological activities.