Sığır etlerinde hormon kalıntısı varlığının araştırılması
Investigation of hormone residues in beef
  1. Tez No: 420068
  2. Yazar: SALİH ENGİN ŞEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır eti, Des, Trenbolon, Östradiol 17 β, Zeranol, ELISA, Bovine meat, Des, Trenbolon, Estradiol 17 β, Zeranol, ELISA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte hayvansal gıdalara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Özellikle sığır yetiştiriciliğinde hayvanlarda ağırlık artışı için yemden hayvanın maksimum düzeyde faydalanabilmesi ve yağ dokunun olabildiğince azaltılıp kas dokunun oranının artırılabilmesi gibi sebeplerle anabolik maddelerin kullanımı gündeme gelmektedir. Bu çalışmanın amacı sığır etlerinde insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bazı anabolik maddelerden DES, östradiol 17 β, trenbolon ve zeranol varlığının tespit edilmesidir. Test materyali olarak Kocaeli'nde kasap ve marketlerden toplanan 200 adet sığır eti kullanılmıştır. Anabolik maddelerden DES, östradiol 17 β, trenbolon ve zeranol ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışmada analiz edilen tüm örneklerde, araştırılan hormonların kalıntısı 1 ppb'nin altında tespit edilmiştir. Sonuç olarak örneklerde tespit edilen anabolizan madde kalıntı miktarlarının kabul edilebilir düzeyin altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid increasing in the world's population, raises the need to animal origin foods. Especially, using anabolic substances come into question in cattle breed for several reasons such as weight gain, increasing feed efficiency, decreasing fat tissue and increasing muscle tissue. The aim of this study was to detect the residue amounts of some anabolic substances (DES, estradiol 17 β, trenbolon and zeranol) in beef. In the study, 200 beef samples were collected from the butchers and grocery stores in Kocaeli. Anabolic substances (DES, estradiol 17 β, trenbolon, and zeranol) were detected using ELISA method. Tested anabolic substances residues were detected below than 1 ppb in all tested samples. As a result, the amount of the detected residues were lower than the acceptable level.