Maternal hipotiroidinin yavru testislerinde sitokrom P450 aromataz ekspresyonu üzerine etkileri
The effects of maternal hypothyroidism on the immunoreactivity of cytochrome P450 aromatase in the postnatal rat testes
  1. Tez No: 420069
  2. Yazar: AYŞEGÜL BURÇİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Sitokrom P450 aromataz, PCR, Testis, Sıçan, Hypothyroidism, cytochrome P450 aromatase, PCR, testes, rat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hipotiroidizm, tiroid hormonlarının gereğinden az üretilmesidir. Androjenlerin östrojenlere çevrilmesi sitokrom P450 aromataz ile olmaktadır. Bu çalışmada maternal hipotiroidinin yavru testisindeki sitokrom P450 aromataz ekspresyonuna olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 24 adet Wistar albino türü gebe sıçanlar K, A, BveC grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Hipotiroidi anne sıçanların içme sularına propiltiourasil (PTU) %0.01eklenerek oluşturulmuştur. A grubu sıçanlara gebelik sırasında 21 gün, B grubu sıçanlara gebelik öncesinde 21 günve gebelik döneminde 21 gün, C grubu sıçanlara gebelik öncesi 21 gün PTU verilmiştir. Kontrol grubuna (K grubu)ise sadece su verilmiştir. Deney sonunda 15 ve 60 günlük yavruların testislerinde immunohistokimya ile sitokrom P450 aromataz ekspresyon düzeyi, RT-PCR ile aromataz mRNA miktarı, Elisa yöntemi ile serum T3, T4 ve TSH değerleri, histolojik yapı analiz edilmiştir. Hipotiroid anne sıçanların TSH değerlerinin kontrollere göre yüksek, T3 ve T4'ün düşük olduğu görülmüştür. 15 günlük yavrularda testis yapısında belirgin bir değişikliğe rastlanılmazken, 60 günlük yavrularda testis histolojisinin etkilendiği görülmüştür. 15 günlük yavrularda aromataz immunreaktivitesinde istatistiksel olarak artış olduğu, 60 günlük gruplarda ise anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. RT-PCR analizine göre de hem 15 hem de 60 günlük gruplarda aromataz mRNA değerinin artmış olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışmada anne hipotiroidizminin yavru testisinde 15 günlük gruplarda aromataz ekspresyonunu artırarak, 60 günlük gruplarda ise düşürerek testisi ve spermatogenezi olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hypothyroidism is underproduction of thyroid hormones. The conversion of androgens to estrogens occurs by means of cytochrome P450 aromatase. In this study, it is aimed to investigate the effect of maternal hypothyroidism on cytochrome P450 aromatase expression in offspring testes. 24 Wistar Albino pregnant rats were divided into four groups, namely A, B, C and K groups. Hypothyroidism was induced by adding %0.01 of propyl thiouracil (PTU) to drinking water of rats. While the subjects in Group A were given PTU for 21 days during pregnancy (between gestational day 0-21); the subjects in Group B were given PTU for 21 days prior to pregnancy and 21 days during pregnancy and the subjects in Group C were given PTU for 21 days prior to pregnancy. The subjects in control group (Group K) were given water solely. At the end of the experiment, cytochrome P450 aromatase expression level in the testes of pups at postnatal day (PND) 15 and 60 was analyzed with immunohistochemistry, their amount of aromatase mRNA with RT-PCR, their levels of serum T3, T4 and TSH with Elisa test and also their histological structure. It is observed that TSH levels of hypothyroid mother rats are higher than control group whereas their T3, T4 levels are lower than control subjects. It isn't observed a significant change in the testes structure of the 15-day-old pups, but the testicular histology of 60-day-old pups is affected negatively. It has been detected that there is a statistically significant increase in aromatase immunoreactivity of PND 15 pups while there is no significant change in aromatase immunoreactivity of PND 60 pups. RT-PCR analysis also demonstrates that aromatase mRNA level of both groups of PND 15 and 60 pups is found to be increased. As a result, it is concluded that maternal hypothyroidism adversely affect the testes and spermatogenesis by increasing aromatase expression in PND 15 pups while it decreases it in PND 60 pups.