Deneysel meme kanseri modelinde iskemi / reperfüzyon hasarının immünolojik etkisi
The immunologic effect of experimental breast cancer model on ischemia/reperfusion damage
- Tez No: 420109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARAKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: MDSC, CD11b+ Gr1+, I/R hasarı, meme kanseri, MDSC, CD11b+ Gr1+, I/R damage, breast cancer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık kanserdir. Meme kanserinin gelişimi ve patofizyolojisinde immun sistem ile ilgili çalışmalar giderek önem kazanmaktadır. Kanserin uyardığı kronik inflamatuar süreçte myeloid kökenli baskılayıcı hücrelerin rolü bu çalışmalar arasındadır. İskemi; kan ile birlikte dokuya ulaşması gereken substrat ve oksijenin bir şekilde engellenerek ulaşamaması veya kısıtlanması olarak tanımlanmaktadır. Reperfüzyon ise iskemi sırasında duran ya da yavaşlayan kan akışının yeniden düzenlenmesi ve normale dönmesine denir. İskemi ve reperfüzyon ile karmaşık bir inflamatuar süreç başlamaktadır. Bu süreçten kanser hücreleri de etkilenmektedir. Meme kanserinin klinik seyir ve tedavisi süreçlerinde çeşitli nedenlerle iskemi ve reperfüzyon gelişebilmektedir. İskemi-reperfüzyon hasarının meme kanseri immünolojisi ve bununla bağlantılı olarak hastalığın yayılması üzerine etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı iskemi-reperfüzyon hasarının meme kanseri immünolojisi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya toplam 33 adet, altı haftalık Balb-c cinsi fare dahil edildi. Fareler kontrol, meme kanseri, I/R sonrası erken grup (3.gün), I/R sonrası geç grup (7.gün), meme kanseri ve I/R sonrası erken grup (3.gün), meme kanseri ve I/R sonrası geç grup (7.gün) olmak üzere altı gruba ayrıldı. Farelerde tümör çapı, vücut ağırlıkları ve genel sağlık durumları takip edildi Toplanan kan, karaciğer ve dalak örneklerinde MKH düzeyleri akım sitometrik immünfenotiplendirme ile analiz edildi. Daha sonra organlar histopatolojik olarak değerlendirildi. Sonuçta, kanser gelişen gruplarda dalak ağırlık ve çaplarında artış gözlendi, ancak I/R hasarının bu değişikliğe etki etmediği saptandı. I/R hasarının tümör boyutunda ise büyümeye neden olduğu görüldü. Meme kanseri varlığında I/R hasarının dalakta erken dönemde myeloid kökenli hücrelerin artışına yol açtığı gözlendi. I/R hasarı varlığında tümörde myeloid kökenli hücrelerin 3. günde azalıp, 7. günde arttıkları saptandı. I/R nin, hasarlanma bölgesinde inflamasyona ve hücre artışına neden olduğu, meme kanseri varlığında ise metastaza da neden olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer in women. In the development and pathophysiology of breast cancer is becoming increasingly important research on the immune system. The role of the myeloid suppressor cells occurs in chronic inflammatory processes caused by cancer in these studies. Ischemia; the substrate must reach the tissues of blood and oxygen, as defined in any way limiting or preventing contact failure. The reorganization of reperfusion blood flow slows or stops during ischemia is called normalization. Complications of ischemia and reperfusion of the inflammatory process begins. The process also depends on the cancer cells. Ischemia due to various causes in the clinical course, and treatment of breast cancer and reperfusion process can be improved.The effects of ischemia-reperfusion damage on breast cancer immunology and the speed of cancer spread is unknown. The main goal of this study is to search the effects of ischemia-reperfusion damage on breast cancer immunology. A group of 33, 6-weeks old Balb-c, mice is involved in this study. These mice are regrouped in 6 groups as control, breast cancer, post-I/R early (3. day), post-I/R late (7. day), both breast cancer and post-I/R early (3.day) and both breast cancer and post-I/R late (7. day). General health conditions, mouse weight and tumor size are measured two times per week. These experiments are finished after second week of tumor inoculation. The MDSC levels from the samples of blood, liver and spleen that are gathered are analyzed by flow cytometric immunfenotype. Liver and spleen are examined histopathologically. Despite the increase of spleen size and weight is seen in cancer groups, I/R damage had no effect on that altering. On the other hand it is seen that I/R damage had increased tumor size. In the groups with both breast cancer and post-I/R, the increase of MDSC in spleen is determined. MDSCs are decreased on third day however increased on seventh day in tumor in the same groups. It is considered that I/R causes inflammation in damaged area and triggers the increase of volume of the inflammatory cells. Additionally I/R may also cause metastasis in the circumstances with breast cancer.