Poliüre matris malzemesi ve cam, aramid, karbon elyaf kumaş takviyeleri kullanılarak üretilen kompozit malzemelerin mekanik davranışlarının incelenmesi
Produced using with polyurea matrix materials and glass, aramid, carbon fiber textiles composites reinforcements investigation of mechanical behavior of this materials
  1. Tez No: 420322
  2. Yazar: ÖMER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURŞEN ÖNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: poliüre matrisli kompozit, cam/aramid/karbon kumaş, mekanik özellikler, polyurea-matrix composite, glass/aramid/carbon fabric, mechanical properties
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada; kumaş kalınlığı ve kumaş türlerinin, cam elyaf kumaş, aramid (kevlar) elyaf kumaş, karbon elyaf kumaş takviyeleri ve poliüre matris malzemesi kullanılarak üretilen kompozit malzemelerin mekanik davranışları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Numuneler ile 5 mm/dk hız ve ISO 527 standardına göre çekme testi yapılmıştır. Tarayıcı elektron mikroskobu ile kompozit malzemelerden alınan numunelerin iç yapısı incelenmiştir. Yapılan testler sonucunda; cam elyaf, aramid elyaf ve karbon elyaf kumaş takviyeleri arasında en yüksek çekme mukavemeti ve kopma uzaması aramid elyaf kumaş kullanılan numunelerde elde edilmiştir. Bununla birlikte en yüksek elastiklik modülü ise karbon elyaf kumaş takviyeli numunelerde gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of fabric thickness and fabric type on mechanical behavior of composite materials produced using with polyurea matrix material and glass, aramid, carbon fiber fabric reinforcements were investigated. According to ISO 527 standard the specimens were tested under tensile load with 5 mm/min velocity. Internal structure of the specimens were investigated by means of scanning electron microscopy (SEM). As a result of these tests the highest tensile strength and elongation at break was obtained in aramid fiber fabric reinforced specimens. In addition to this the highest Young's modulus has been observed in carbon fiber fabric reinforced specimens.