Homa Dalyanı'nın ıslahına yönelik uygun kapı modellerinin incelenmesi ve tasarlanması
Usable fish passage control systems of the examining and designing for improvement at Homa Lagoon
- Tez No: 420505
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Homa, Lagün, Dalyan, Islah, Mose Projesi, Homa, Lagoon, Wetlands, Reclamation, Mose Project
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Homa Lagünü ele alınmıştır. Hassas bir ekosistem olan Homa, sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için denizle bağlantılı sulak alanlar dikkate alınarak Ocak 2015- Ocak 2016 dönemleri arasında incelenmiştir. Bu sahaların su giriş-çıkış sistemleri üzerine çalışılmış ve kapı teknolojileri üzerine modellemeler yapılmıştır. Bu kapsamda MOSE (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico) projesi incelenerek, diğer ülkelerdeki benzer alanlarda uygulanan düzenleme tasarımları ve çalışma mekanları araştırılmıştır. Su giriş çıkışını sağlayan boğazlara uygun betonarme yataklar ve kapılar tasarlanmış, dalyan girişinde gerekli derinliği ve su akıntısını sağlayacak dalga kıran setleri modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Homa Lagoon which is one of the important wetlands of Turkey and Aegean Region was discussed. In order to ensure the sustainability of this delicate ecosystem, the wetlands connected to the sea is taken into consider between January 2015 - January 2016. In this period, the entry-exit systems of this wetlands have been studied and door techonologies have been modelled. In this context, the Mose project and similar designs, regulations and working areas were investigated. Water beds and doors were designed which are suitable to bosphorus that allow water circulation. In this study the breakwaters were modelled in order to provide adequate depth and water flow in the lagoon.