İzmir Körfezi'nden izole edilen Salmonella türlerinin tanılanması ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
Identification and determination of antibiotic resistance of Salmonella species isolated from İzmir Gulf
- Tez No: 420543
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN YAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella, çoklu ilaç direnci, Sınıf 1 integronu, plasmid, İzmir körfezi, Salmonella, multiple drug resistance, Class 1 integron, plasmid, Gulf of Izmir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, İzmir Körfezi'nin kıyısal alanlarından ve kent merkezinde körfezin iç ve orta körfez olarak adlandırılan bölümlerine dökülen dere havzalarından olmak üzere toplam 75 farklı yerden alınan deniz suyu örneklerinde Salmonella sp. varlığı, ISO 6340:1995 standardı kullanılarak araştırılmıştır. API 20E testleri sonucunda 75 farklı örneğin 4 tanesi (%5.3 ü) Salmonella sp. olarak tespit edilmiştir. İzolasyonlar sonrası Kirby-Bauer Disk Difüzyon yöntemine göre antibiyotik dirençlilik testleri gerçekleştirilmiştir. Suşların tamamının en az 5 ya da daha fazla antibiyotiğe karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Antibiyotiğe direnç gösteren Salmonella suşlarının kromozomal ve plazmid DNA'larında, moleküler yöntemler kullanılarak, korunmuş bölge, Sınıf 1 integron analizleri (CS ve int genleri) ve 9 adet antibiyotik (Sulfonamid, ampisilin, aminoglikozid 1-2, trimetoprim, tetrasiklin, florfenikol, ofloksasin ve gentamisin) direnç geni analizleri yapılmıştır. Suşlarımızın bu çalışmada denenen antibiyotiklerden 6 tanesine karşı (tetrasiklin, sulfanomid, aminoglikozid, kloramfenikol, ofloksasin ve gentamisin) dirençli olduğu ve bu direncin hem kromozomal hem de plazmid kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. 4 suşun en yüksek dirençlilik gösterdiği antibiyotik grupları sırasıyla aminoglikozid, kloramfenikol, sulfanomid ve ofloksasin olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARKAN DEMİRCAN, Beril MSc in Biotechnology. Supervisor: Prof. Dr. İhsan Yaşa February 2016, 84 pages In this study, a total of 75 sea water samples obtained from different places of coastal areas of the Gulf of Izmir and river basins which flow into the called as inner and middle areas of the gulf were analyzed for presence of Salmonella sp. by using the ISO 6340:1995 standard. As a result of API 20E test, 4 of the (5.3%) 75 different samples were identified as Salmonella sp. After the isolations, antibiotic resistance tests were perfomed according to the Kirby-Bauer disk diffusion method. All strains were determined that resistant to at least 5 or more antibiotics. By using moleculer methods in chromosomal and plasmid DNA of antibiotic resistance strains of Salmonella, conserved sequences, Class 1 integron analysis (CS and int genes) and 9 antibiotic resistance genes (Sulfonamide, ampicillin, aminoglycosides 1-2, trimethoprim, tetracycline, florfenicol, ofloxacin and gentamicin) were analyzed. Our strains were determined resistant to 6 of the examined antibiotics (tetracycline, sulphonamide, aminoglycosides, chloramphenicol, ofloxacin and gentamicin) in this study and these resistance originate both chromosomal and plasmid. Antibiotic groups, which have the most resistance of 4 strains, were determined as respectively, aminoglycosides, chloramphenicol, sulphonamide and ofloxacin.