İzmir körfezinde bazı pelajik balık türlerinde mikroplastik alımının incelenmesi
Investigation of microplastic uptake by some pelagic fish species in the İzmir bay
- Tez No: 656337
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAŞARAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, pelajik balık türleri, kirlilik, Microplastic, pelagic fish species, pollution
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, İzmir Körfezi kıyılarında yaşayan bazı pelajik balık türlerindeki mikroplastik kirliliğine odaklanmıştır. Bu çalışmada, ülkemizde yaygın ticari değeri olan Boops boops (Linnaeus, 1758) - Kupez, Sardina pilchardus, (Walbaum, 1792) (Sardalya) - Spicara maena (Linnaeus, 1758) - Beyazgöz izmarit ve Caranx rhoncus Geoffroy, 1817 – Kral balığı incelenmiştir. Urla İskele Su Ürünleri Kooperatifi'nden Dış Körfez - I'de avlanmış balıklar temin edilerek laboratuvarda dondurulmuştur. Mikroplastiklerin, balık dokularından ekstraksiyonu ve karakterizasyonu için balıklar anüsten özafagusa kadar kesilerek sindirim sistemleri çıkartılmış ve kimyasal işlemlerden geçirilmiştir. Dokulardan izole edilen mikroplastikler mikroskop altında incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. İncelenen 338 balığın 117'sinin (%34.66) sindirim sisteminden toplam 223 mikroplastik ekstrakte edilmiştir. Tespit edilen taneciklerin mikroplastik olduğunun doğrulanması ve polimerik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 4 adet numune FTIR spektroskopuyla analiz edilmiştir. Bu araştırma ile İzmir Körfezi'nde yaşayan pelajik balık türlerinin bazı bireylerinin sindirim sistemlerinde mikroplastik bulunduğu tespit edilmiştir. Tür bazında bakıldığında, 145 sardalyadan 34'ünün (%23.45), 130 kupezden 56'sının (%43.08), 49 beyazgöz izmaritten 21'inin (%42.86) ve 14 kral balığından 6'sının (%31.58) sindirim sisteminde mikroplastik bulunmuştur. Araştırma, en düşük oranda mikroplastik içeren türün sardalya en yüksek oranda mikroplastik içeren türün ise kupez olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on microplastic pollution in some pelagic fish species living off the coasts of Izmir Bay. In this study, Boops boops (Linnaeus, 1758) - bogue, Sardina pilchardus (Walbaum, 1792) sardine, Spicara maena (Linnaeus, 1758) - and Caranx rhoncus Geoffroy, 1817 – spotfin scad which are widely consumed in our country, were examined. Fish caught in the Izmir Bay were supplied from Urla Fisheries Cooperative and frozen in the laboratory. For the extraction and characterization of microplastics from fish tissues, fish were cut from the anus to the esophagus and their digestive systems were removed and chemically treated. Microplastics isolated from tissues were examined and photographed under a microscope. A total of 223 microplastics were extracted from the digestive system of 117 (34.66%) of the 338 fishes examined. In order to verify that the particles detected are microplastic and determine their polymeric properties, 4 samples were analyzed by FTIR spectroscope. With this research, it has been determined that pelagic fish species living in Izmir Bay have microplastics in their digestive systems. On the basis of species, 34 (23.45%) out of 145 sardines, 56 (43.08%) of 130 bogues, 21 (42.86%) of 49 island butts and 6 (31.58%) of 14 yellow horse mackerel were found to be microplastic in the digestive system. The research revealed that the species with the lowest amount of microplastics is sardine and the species with the highest percentage of microplastics is bogue.