Epitelial over kanserlerinde retroperitoneal lenf nodu metastazını etkileyen faktörlerin incelenmesi
The investigation of the factors affecting retroperitoneal lymph node metastasis in epithelial ovarian cancer
- Tez No: 420672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: epitelial over kanseri, faktörler, metastaz, retroperitoneal lenf nodu, epithelial ovarian tumor, factors, metastase, retroperitoneal lymph nodes
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
GİRİŞ: Tüm genital maligniteler içinde epitelial over kanserleri en fazla lenfatik yayılım gösterir. Lenf nodu tutulumu epitelial over kanserlerinde en önemli bağımsız prognostik faktörlerden birisidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Ocak 2005 tarihinden Haziran 2008 tarihine kadar geçen süre içinde İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde opere edilmiş ; FİGO evre IIIC ve evre IV epitelial over tümörü bulunan hastaların tümü dahil edilmiştir.Çalışmamızda toplam hasta sayımız 53'tür. Hastaların operasyon öncesi CA-125 değerleri ile pozitif lenf bezi sayısı; pozitif/negatif batın yıkama sıvısı ile pozitif lenf bezi sayısı ve tümörlerin histolojik tipleri ile pozitif lenf bezi sayısı karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Hastaların operasyon öncesi CA-125 değerleri ile pozitif lenf bezi sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0,732 ve p>0,05).Hastaların operasyon sırasında alınan batın yıkama sıvılarının pozitif veya negatif olması ile pozitif lenf bezi sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p=0,082 ve p>0,05). Tümör tiplerine göre pozitif lenf bezi sayısı incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0,827 ve p>0,05). TARTIŞMA: Epitelial over kanserlerinde gerek evreleme cerrahisinde, gerekse tedavi amaçlı optimal sitoredüktif cerrahide pelvik ve pararaortik lenfadenektomi önemli yer tutar. Nodal tutulum riskini arttıran faktörleri önceden bilmek hekimin hastalığın yaygınlığı hakkında fikir sahibi olmasına neden olur. Nodal tutulumu etkileyen faktörlerin net olarak ortaya konulabilmesi için daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Among all genital malignancies, epithelial ovarian carcinomas are those, which demonstrate lymphatic spread the most. Lymphatic node involvement is one of the most important prognostic factors in epithelial ovarian carcinomas. MATERIAL AND METHOD: The patients with FIGO stage IIIC and IV epithelial ovarian tumor who had been operated in the 1st Obstetrics and Gynecology Clinic of Izmir Ataturk Education and Research Hospital between January 2005 and June 2008 were included in the study. The total number of patients in our study was 53. The numbers of positive lymph nodes in each patient were compared with the preoperative CA-125 values, positivity/negativity of abdominal-washing fluid, and histological tumor type of the tumors. RESULTS: No significant difference was observed between the patients' preoperative CA-125 values and the number of positive lymph nodes (p=0,732 and p>0,05). A significant relation was not determined between the positivity or negativity of abdominal-washing fluids and the number of positive lymph nodes (p=0,082 and p>0,05). As the number of positive lymph nodes were compared with the tumor types, a significant difference was not observed (p=0,827 and p>0,05). DISCUSSION: In the treatment of epithelial ovarian carcinomas, pelvic and paraaortic lymphadenectomy has an important place in both staging surgery and curative-intent optimal cytoreductive surgery. Previously obtained information on the factors that increase the risk of nodal involvement helps the physician develop an opinion about the extent of the disease. Larger and more comprehensive studies are needed to clearly illuminate the factors that affect nodal involvement.