Aslı Erdoğan'ın öykü ve romanlarının psikanalitik yöntemle incelenmesi
The analysis of Aslı Erdoğan's short stories and novels in terms of psychoanalytic method
- Tez No: 420751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU BURCU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aslı Erdoğan, anlatı, psikanaliz, psikanalitik yöntem psikanalitik edebiyat eleştirisi, psikanalitik unsurlar, Aslı Erdoğan, Narration, psychoanalysis, Psychoanalytic Literary Criticism, The Psychoanalytic Characteristics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Aslı Erdoğan'ın Öykü ve Romanlarının Psikanalitik Yöntemle İncelenmesi? başlıklı bu tez çalışması edebiyat ve psikanaliz ilişkisini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Aslı Erdoğan'ın anlatıları kişisel deneyim ve içsel yaşantıların işlendiği eserlerdir. Psikolojik unsurların fazlasıyla yer aldığı bu eserler psikanalitik açıdan incelenmeye uygun eserlerdir.Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın I. bölümü ?Edebiyat ve Psikoloji İlişkisi? başlığını taşımaktadır. Bu bölümde ?Edebiyat ve Psikanaliz? başlığı altında bu iki alanın birbirleriyle olan etkileşimi ele alınmış, yine bu bölümde ?Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi? başlığı altında psikanalitik edebiyat eleştirisi ve çalışmada izlenen yöntem hakkında bilgi verilmiştir. ?İnsan Ruhunun Dehlizlerinde Dolaşan Bir Yazar: Aslı Erdoğan? başlıklı II. bölüm'de teze katkısı olacağı düşüncesiyle Aslı Erdoğan'ın hayatı ve sanatı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın esas bölümünü oluşturan ?Aslı Erdoğan'ın Anlatılarındaki Psikanalitik Unsurlar? başlığını taşıyan III. bölümde Aslı Erdoğan'ın anlatıları psikanalitik bir bakış açısıyla incelenmeye çalışılmıştır. Bu bölümde psikanalitik eleştiriyi bütünüyle uygulamak yerine psikanalitik eleştiriye dayanan daha esnek bir yaklaşım tarzı geliştirme fikriyle hareket edilmiştir. Sonuç bölümünde de yapılan incelemenin sonuçları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation titled ?The Analysis of Aslı Erdoğan?s Short Stories and Novels in terms of Psychoanalytic Method? aims to consolidate the relationship between literature and psychoanalyses. Aslı Erdoğan?s novels and short stories have the theme of personal experiences and inner life. These novels and short stories containing a great deal of psychological elements are the ones which are appropriate to be analyzed in terms of psychoanalyses.This thesis consists of four chapters. The first chapter is titled as ?The Connection Between Literature and Psychology?. In this chapter, under the title of“Literature and Psychoanalyses? the interaction between these two areas is concerned and in the same chapter, entitled as ”Psychoanalytic Literary Criticism" the psychoanalytic literary theory and the method used in this study are dealt. In the second chapter named as ?An Author Wandering on the Passages of Psyche: Aslı Erdoğan? it is dealt with Aslı Erdoğan?s life and her narration on the purpose of contributions to the dissertation. In the third chapter entitled as ?The Psychoanalytic Characteristics on Her Narration? consisting of the main chapter of the dissertation, Aslı Erdoğan?s narration are tried to be studied from the psychoanalytic point of view. In this part, instead of applying completely the psychoanalytic criticism, more flexible approach based on the psychoanalytic criticism is preferred in this study. The outcomes of this study are introduced in the conclusion.