Adneksiyal kitlelerin benign-malign ayrımında fdg pet kullanılmasının yeri ve histopatolojik bulgularla karşılaştırılması
In the assesment of asymptomatic adnexial masses, correlation of fdg pet and histopathologic findings
  1. Tez No: 420757
  2. Yazar: ÖZHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FERİT SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: FDG-PET, adnexial mass
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Adneksiyal kitlelerin benign malign ayrımının tam olarak yapılamadığı ve sonografik olarak malignite şüphesi uyandıran durumlarda kesin tanının konulması için eksploratif laparatomi uygulanmaktadır. Çalışmamızın amacı, adneksiyal kitle tanısı konan ve opere edilecek olan hastalarda fluorodeoxyglucose (FDG) ile positron emisyon tomografi (PET)'nin prospektif olarak araştırılarak, postoperatif histolojik bulgularla kaşılaştırılması ve PET'in adneksiyal kitlelerin preoperatif değerlendirmesi ve yönetimindeki yerinin tartışılmasıdır. Materyal-Metod: Hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran, adneksiyal kitle saptanarak malignite şüphesi ile operasyon planlanan 18 hastada, FDG PET görüntüleri elde edildi. FDG PET ile görüntüleme yapıldıktan sonra hastalar 10 gün içerisinde tanı ve tedavi için opere edildiler. Çıkarılan dokuların histopatolojik incelemesi yapılarak PET görüntüleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Histopatolojik değerlendirme sonucunda 5 hastada malign, 1 hastada borderline ve 12 hastada ise benign lezyon saptandı. Histopatolojik olarak benign tanı almış olan 12 hastanın 9'unda FDG tutulumu izlenmezken, hafif artmış (2. düzey tutulum) FDG metabolizması gösteren 3 hastanın ikisinde leiomyom tanısı konulmuş iken 1 hastada ise seröz kistadenofibrom tanısı konuldu. Maling tümör tanısı alan 5 hastanın bir tanesi hariç hepsi belirgin artmış FDG tutulumu göstermişken, over metastazı yapmış olan meme kanserli olguda ise FDG tutulumu izlenmedi. Borderline tümör tanısı alan 1 vakada da artmış (4. düzey tutulum) FDG tutulumu izlendi. FDG PET'in adneksiyal kitlelerin benign-malign ayrımındaki sensitivitesi %83, spesifitesi %75, pozitif prediktivitesi %62 ve negatif prediktivitesi %90 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bizim çalışmamızda, FDG PET'in adneksiyal kitlelerin benign malign ayrımının yapılmasındaki yerini araştırmak amacıyla preoperatif PET bulguları ile histopatolojik bulguları karşılaştırdık. Pelvis ve alt abdominal bölgede izlenen tüm primer tümörler ve gros yayılımları PET ile gösterildi. Daha çok sayıda hasta ile yapılacak olan FDG PET çalışmalarında elde edilecek bilgiler ışığında gelecekte jinekolojik malignitelerin tanı, evreleme ve takibinde morfolojik görüntüleme yöntemlerinin yanında metabolik bir görüntüleme yöntemi olarak yerini alacak gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To assess the correlation of FDG-PET and histopathologic findings in patients with asymptomatic adnexial masses. Materials and methods: Total is patients with adnexial masses were evalueted by FDG-PET before the operation. The results of FDG-PET evaluotions were composed with the histopathological findings. Results: In 5 of the patient malign tumor, in 1 case the tumor was borderline and the rest of the manes were fond to be benign. When it is compored with the FDG-PET findings it was found that the sensivity and specificity for diagnosing the malignant adnexial mases were 83% and 75% respectiely. Conclusions: FDG-PET is a sensitive method for predicting the malignant adnexial masses, before the operation.