Konaklama işletmelerinde çalışan işgörenlerin örgütsel yaratıcılık algıları: afyonkarahisar ili örneği
The organizational creativity perceptions of employees that work in hospitality organizations: the case of afyonkarahisar city
- Tez No: 421000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKHAN ÖZKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Örgütsel Yaratıcılık, Konaklama İşletmeleri, İşgörenler, Creativity, Organizational Creativity, Hospitality Organizations, Employees
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yaratıcılık günümüzde işletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmelerinde ve karlılıklarını arttırabilmelerinde önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu önemli unsurun işletme çalışanları tarafından anlaşılması, hizmet veya mal üretimi aşamasında kullanılabilmesi tamamıyla üst yönetim tarafından örgütsel yaratıcılık ortamının işletme içerisinde hissettirilmesi ve benimsetilmesine bağlıdır. Bu araştırmanın amacı; konaklama işletmelerinde çalışan işgörenlerin bireysel, yönetsel ve toplumsal boyutlarda örgütsel yaratıcılık algılarının düzeyini belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, Afyonkarahisar İli'nde turizm işletme belgesine sahip üç, dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan 373 işgörene anket uygulanmıştır.Anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde, otellerde çalışan işgörenlerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, görev yaptığı departman, sektördeki çalışma süresi, işletmedeki çalışma süresi, (eğer alınmışsa) alınan turizm eğitiminin türü) ve çalıştıkları işletmelere ilişkin özellikler (çalıştığı işletmenin statüsü) yer almaktadır. Anketin ikinci bölümünde konaklama işletmelerinde çalışan işgörenlerin bireysel, yönetsel ve toplumsal boyutlarda örgütsel yaratıcılık algı düzeylerini belirleyebilmek için ?Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin genel geçerlik ve güvenirliğine ilişkin gerekli analizler yapılmış olup, t-testi ve tek yönlü varyans (one-way ANOVA) analizleri de kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda; katılımcılar tarafından örgütsel yaratıcılığı oluşturan boyutlardan bireysel boyutun ?ölçek orta değeri olan 3'ün üzerinde?, yönetsel ve toplumsal boyutların ?orta düzeyde? algılandığı belirlenmiştir.Araştırma bulgularına göre, ankete katılan işgörenlerin; demografik özellikleri (yaş, eğitim durumu, sektörde çalışma süresi, işletmede çalışma süresi ve aldıkları turizm eğitimi) ve çalıştıkları işletmelerin statüsü ile örgütsel yaratıcılığı oluşturan boyutlar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, creativity has become an important factor for organizations to their keep competitive advantages and increase their profitability. The understandability of this important factor among the employees, the utility of it throughout the production stage of goods or services completely depend on if the organizational creativity environment is evoked and adopted by the top management in the organization. The aim of this study is to determine the level of organizational creativity perception of employees working in hospitality organizations in terms of individual, administrative and social dimensions. In line with this aim, a questionnaire is conducted to 373 employees working in three, four and five-star hotels with tourism establishment certificate in the city of Afyonkarahisar.The questionnaire consists of two sections. In the first section of the questionnaire, demographic characteristics (sex, age, educational status, department of work, professional working period in the sector, professional working period in the organization, the type of the tourism training (if received)) of hotel employees, and characteristics regarding the organizations that the employees work in (the status of the organization) take place. In the second section of the questionnaire, ?Organizational Creativity Scale? is used in order to determine the level of organizational creativity perception of employees working in hospitality organizations in terms of individual, organizational and social dimensions. The necessary analysis in respect of general validity and reliability of the scale used in the study is carried out, t-test and one-way analysis of variance ( one way ANOVA) are also be used.As the result of the analysis, it is determined that while the individual dimension that is one of the dimensions composing the organizational creativity is perceived at ?above the scale median? by the participants, the administrative and social dimensions are perceived at ?medium-level?.According to the findings of the study, significant differences are found between the demographic characteristics of the employees that participate in the questionnaire (age, educational status, professional working period in the sector, professional working period in the organization, the type of the tourism training), the status of the organizations that they work in and the dimensions that constitute the organizational creativity.