Köpeklerde arka bacağın morfometrik ölçümleri ve eklem hareket aralığı arasındaki ilişkinin araştırılması
The study on the relationship between the morphometric measurements and the range of motion in the hind limbs of the dogs
  1. Tez No: 421009
  2. Yazar: SEYYİD SAİD SABANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAMİL ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Arka Bacak, Duruş, Köpek, Morfometri, ROM, Dog, Hind Limbs, Posture, Morphometry, ROM
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Köpeklerde Arka Bacağın Morfometrik Ölçümleri ve Eklem Hareket Aralığı Arasındaki İlişkinin Araştırılması Köpeklerde arka bacağa ait ortopedik bozukluklara sıklıkla rastlanılmaktadır. Arka bacağın hareket sistemini oluşturan kas, eklem ve iskelet sisteminin koordinasyonundaki bozukluklar ortopedik problemlere sebep olabilmektedir. Irklara özgü morfometrik varyasyonların şekillenmesine bağlı olarak köpeğin duruşunda da farklılıklar görülebilmektedir. Yapılan literatür taramalarında, ırklardaki farklı duruş pozisyonlarını objektif olarak ortaya koyan herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle, mevcut çalışmada farklı arka bacak duruşuna sahip sağlıklı köpeklerde, duruşu etkileyen eklem açılarının, kas kitlelerinin ve bacak çevre ölçümlerinin ırka özgü referans değerlerin ve bu değerler arasındaki ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada, ortopedik olarak sağlıklı toplam 135 adet (25 adet Alman Çoban, 23 adet Golden Retriever, 23 adet Labrador Retriever, 20 adet Belçika Malinois,16 adet Rottweiler, 10 adet Boxer, 9 adet Doberman, 5 adet Kangal Çoban köpeği ve 4 adet Berner Sennenhund ırkı) erişkin köpek kullanıldı. Hayvan materyalleri, özel veteriner klinikleri veya üniversite hastanelerine gelen köpeklerden temin edildi. İlk olarak, köpeklerin arka bacakları üzerinden yükseklik ölçümleri, bacak ve uyluk çevresi ile duruş pozisyonundaki eklem açılarına ait morfometrik değerler ölçüldü. İkinci olarak, sedasyon altında köpeklerden ekstensiyon ve fleksiyon açı ölçümleri alınarak ROM ölçümleri hesaplandı. Ayrıca, sedasyon sırasında elde edilen beş ayrı röntgen görüntüsü üzerinden kas kalınlıkları, kemik uzunlukları ve Norberg açısı (NA), kuadriceps açısı (KA) ile tibial düzlem açısı (TPA) değişkenlerinin ölçümleri gerçekleştirildi. Duruş pozisyonuna direkt etkili olan ölçümler arasında, özellikle yükseklik ölçümleri ve duruş pozisyonundaki açı ölçümlerinin tamamında, ırklar arasında istatiksel olarak önemli farklılıklar tespit edildi. Elde edilen veriler ışığında, Alman çoban köpeğinin diğer ırklardan daha farklı bir duruşa sahip olduğu söylenebilir. Irka özgü duruş pozisyonlarında elde edilen veriler arka bacakla ilgili çalışmalarda referans değer olarak önemli katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, beşeri hekimlikte, pratik bir kullanıma sahip olan ROM değerinin, köpek ırkları arasında meydana getirdiği farklılıkların dikkate alınması ve sadece ROM değil eklemlerin ekstensiyon ile fleksiyon değerlerinin de göz önüne alınması gerektiği görüşündeyiz. Sonuç olarak, mevcut çalışmada farklı arka bacak duruşuna sahip sağlıklı köpeklerde, duruşu etkileyen, eklem açılarının, kas kitlelerinin ve bacak çevre ölçümlerinin ırka özgü verileri ortaya konulmuştur. Bu değerlerin, köpek ırklarına ait arka bacak biyomekaniğinde ilgili değişikliklere yol açtığı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Study on the Relationship between the Morphometric Measurements and the Range of Motion in the Hind Limbs of the Dogs The orthopedic disorders of hind legs are frequently encountered in dogs. The disturbance in the co-ordination of the muscles, joints and bones, which form locomotor system of the hind limb, may be the cause of orthopedic problems. The differences in the dog's posture can be related to the morphometric variations in different breeds. It has not been observed in any study that determines the different postures objectively in the dog breeds. Thus, the aim of this present study was to determine the reference values of joint angles, the muscle mass and leg circumference measurements and the postural differences in different breeds of healthy dogs. In this study, a total of 135 healthy adult dogs (25 German Shepherd, 23 Golden Retriever, 23 Labrador Retriever, 20 Belgian Malinois, 16 Rottweiler, 10 Boxers, 9 Doberman, 5 Anatolian Shepherd dog, 4 Berner Sennenhund breed) were used. Animal materials were obtained from the private veterinary clinics or university hospitals. Firstly, the goniometric measurements of the joint angles in the standing position were obtained, the crus and thigh circumference, and the height measurements from hind limbs in dogs were also recorded. Secondly, the angle measurements of extension and flexion were done in the dog under sedation and ROMs were calculated. Muscle thickness, bone length, and NA, KA, TPA measurements were performed on the total of five radiographs obtained during sedation. It was observed that statistically significant differences among the breeds in terms of the measurements especially in the all of the angle measurements of posture and height measurements which have a direct effect on posture. In light of the data obtained, it could be said that the German shepherd dog had a different posture objectively from the other breeds. It is thought that the breed-specific diversity can supply a valuable data as a reference value in the studies on hind limbs. In this context, it is considered that ROM value will be taken into consideration in terms of the dog breeds as seen in human medicine which has usage in practice. Additionally, not only ROM but also extension and flexion angles of the hind limb joints should be evaluated. In conclusion, in this study, it was determined the breed-specific data of joint angles, the muscle mass and circumference measurements in healthy dogs. These values are expected to cause the difference in the biomechanics of the hind limbs related to dog breeds.