Köpeklerde kas gevşeticilerinden Mivacurium chloride ve Cisatracurium besylate'ın karşılaştırılması
Comparison of two muscle relaxants Mivacurium chloride and Cisatracurium besylate in dogs
- Tez No: 157548
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cisatracurium, Isoflurane, Dog, Mivacurium, Repetitive Nerve Stimulation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
56 ÖZET Köpeklerde Kas Gcvşeticilerdeıı Mivacurium Chloride ve Cisalraeurium Besylate'ın Karşılaştırılması Bu araştırmada; köpeklerin Propofol ile indüksiyonu yapılıp Isotluranc ile idame ettirilen genel anestezisi sırasında uygulanan Mivacurium chloride ve Cisalraeurium besylate'ın kalp frekansı, oksijen saturasyonu, beden sıcaklığı ve kapillar dolum zamanı üzerine etkilerinin araştırılması ve '“tekrarlı sinir uyarımı (RNS)”testi ile monitorize edilerek etkinlik sürelerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada; 5'i erkek, 5'i dişi olmak üzere toplam 10 adet melez köpek kullanıldı. Biri Mivacurium, diğeri Cisatracurİum grubu olarak adlandırılan iki çalışma grubu oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen her bir köpek her iki grupta da kullanılarak bireysel özelliklerin sonuç üzerindeki etkisinin en az düzeye indirilmesi amaçlandı. Propofol 6 mg/kg) kullanılarak yapılan anestezi İndüksiyonundan sonra, Isoflurane ile anestezinin İdamesi sağlandı. Sağ tarafları üzerine yatırılan köpeklerin altta kalan sağ bacakları üzerine, bu çalışma İçin özel olarak hazırlanmış olan tahta platform yerleştirildi ve sol arka bacak, bu platforma sıkıca tespit edildi. Sol arka bacağın N. isehiadicus'u üzerine, bu siniri uyarmak için EMG cihazının“stimulus elektrodu”yerleştirildi. Bunun kayıt elektrodu, M. gastrocnemius'a konuldu. Her iki elektrodun referans elektrotları ile birlikte bir adet toprak elektrodu yerleştirildikten sonra EMG cihazı ile ilk kayıtlar alınmaya başlandı. Stimulus elektrodundan sinire gönderilen uyarımın plantar fleksiyon hareketi yaptırması gözlenerek, her bir köpeğin M. gastrocnemius' una ait“supramaksimal uyarı eşiği”belirlendi. Çalışılan gruba göre değişmek üzere; Mivacurium chloride (0,02 mg/kg) ya da Cisatracurİum besylate (0,15 mg/kg) tek enjeksiyon tarzında, intravenöz yoldan, toplam enjeksiyon süresi 60 saniye olacak şekilde verildi. Enjeksiyonun başlangıç anı sıfırına dakika olarak kabul edildi ve bütün parametreler periyodik olarak kaydedilmeye başlandı. EMG cihazının“tekrarlı sinir uyarımı”(repetitive nerve stimulation, RNS) programı kullanılarak N. isehiadicus'a supramaksimal uyarı eşiğinin üzerindeki amplitüdde 5 pps frekansında uyarımlar verildi ve kas gevşemesi bu sistemle monitorize edildi. Buna göre; spontan solunumun deprese olduğu ve kas gevşemesinin şekillendiği süreler, enjeksiyon başlangıcından itibaren Mivacurium için 6,5 ± 3,2 dakika, Cisatracurİum için 2,9 ± 1,1 dakika; kas gevşemesinin tamamen sona erdiği zaman Mivacurium için 121,8 ± 29,4 dakika, Cisatracurİum için 87,7 ± 13,2 dakika olarak belirlendi. Wilcoxon Signed Ranks lest ile yapılan bu istatistiksel değerlendirmede iki grup arasındaki fark önemli bulundu Her iki grupta da kas gevşetici ilaçların intravenöz yoldan yavaş enjekte edilmesinden sonra önemli bir yan etki gözlenmedi ve kalp frekansı, oksijen saturasyonu, beden sıcaklığı, kapillar dolum zamanı değerlerinin anestezi başlangıcından bitimine kadar belirgin bir farklılık göstermediği belirlendi.56 ÖZET Köpeklerde Kas Gcvşeticilerdeıı Mivacurium Chloride ve Cisalraeurium Besylate'ın Karşılaştırılması Bu araştırmada; köpeklerin Propofol ile indüksiyonu yapılıp Isotluranc ile idame ettirilen genel anestezisi sırasında uygulanan Mivacurium chloride ve Cisalraeurium besylate'ın kalp frekansı, oksijen saturasyonu, beden sıcaklığı ve kapillar dolum zamanı üzerine etkilerinin araştırılması ve '“tekrarlı sinir uyarımı (RNS)”testi ile monitorize edilerek etkinlik sürelerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada; 5'i erkek, 5'i dişi olmak üzere toplam 10 adet melez köpek kullanıldı. Biri Mivacurium, diğeri Cisatracurİum grubu olarak adlandırılan iki çalışma grubu oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen her bir köpek her iki grupta da kullanılarak bireysel özelliklerin sonuç üzerindeki etkisinin en az düzeye indirilmesi amaçlandı. Propofol 6 mg/kg) kullanılarak yapılan anestezi İndüksiyonundan sonra, Isoflurane ile anestezinin İdamesi sağlandı. Sağ tarafları üzerine yatırılan köpeklerin altta kalan sağ bacakları üzerine, bu çalışma İçin özel olarak hazırlanmış olan tahta platform yerleştirildi ve sol arka bacak, bu platforma sıkıca tespit edildi. Sol arka bacağın N. isehiadicus'u üzerine, bu siniri uyarmak için EMG cihazının“stimulus elektrodu”yerleştirildi. Bunun kayıt elektrodu, M. gastrocnemius'a konuldu. Her iki elektrodun referans elektrotları ile birlikte bir adet toprak elektrodu yerleştirildikten sonra EMG cihazı ile ilk kayıtlar alınmaya başlandı. Stimulus elektrodundan sinire gönderilen uyarımın plantar fleksiyon hareketi yaptırması gözlenerek, her bir köpeğin M. gastrocnemius' una ait“supramaksimal uyarı eşiği”belirlendi. Çalışılan gruba göre değişmek üzere; Mivacurium chloride (0,02 mg/kg) ya da Cisatracurİum besylate (0,15 mg/kg) tek enjeksiyon tarzında, intravenöz yoldan, toplam enjeksiyon süresi 60 saniye olacak şekilde verildi. Enjeksiyonun başlangıç anı sıfırına dakika olarak kabul edildi ve bütün parametreler periyodik olarak kaydedilmeye başlandı. EMG cihazının“tekrarlı sinir uyarımı”(repetitive nerve stimulation, RNS) programı kullanılarak N. isehiadicus'a supramaksimal uyarı eşiğinin üzerindeki amplitüdde 5 pps frekansında uyarımlar verildi ve kas gevşemesi bu sistemle monitorize edildi. Buna göre; spontan solunumun deprese olduğu ve kas gevşemesinin şekillendiği süreler, enjeksiyon başlangıcından itibaren Mivacurium için 6,5 ± 3,2 dakika, Cisatracurİum için 2,9 ± 1,1 dakika; kas gevşemesinin tamamen sona erdiği zaman Mivacurium için 121,8 ± 29,4 dakika, Cisatracurİum için 87,7 ± 13,2 dakika olarak belirlendi. Wilcoxon Signed Ranks lest ile yapılan bu istatistiksel değerlendirmede iki grup arasındaki fark önemli bulundu Her iki grupta da kas gevşetici ilaçların intravenöz yoldan yavaş enjekte edilmesinden sonra önemli bir yan etki gözlenmedi ve kalp frekansı, oksijen saturasyonu, beden sıcaklığı, kapillar dolum zamanı değerlerinin anestezi başlangıcından bitimine kadar belirgin bir farklılık göstermediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Comparison of Two Muscle Relaxants Mivacurium Chloride and Cisatracurium Besylate in Dogs The purpose of this study was to investigate the effects of Mivacurium chloride and Cisatracurium besylate on heart rate, oxygen saturation, body temperature and capillary refill lime and to determine their duration of action through monitoring with repetitive nerve stimulation (RNS) test in dogs, which were generally anesthetized with Propofol induction and Isoflurane maintenance. 10 mongrel dogs; 5 male and 5 female, were included in this study. Two study groups were constituted, named; Mivacurium and Cisatracurium groups. With the inclusion of every dog in every group, it was aimed to minimize the individual effects on (he results. Following induction with Propofol (6 mg/kg), anesthesia was maintained with Isoflurane. A specially designed wooden platform was placed on the right hind legs of the dogs, which were positioned in right lateral recumbency. The left hind leg was then fixed tightly on this platform. A stimulus electrode from EMG unit was placed on the left ischiadic nerve in order to stimulate it. Recording electrode was placed on gastrocnemius muscle. A ground electrode accompanied the reference electrodes of both and first recordings were obtained by the EMG unit.“Supramaximal stimulation”of every dog's gastrocnemius muscle was detected through observation of plantar flexion caused by the stimulus that was sent from the electrode to the nerve. Mivacurium chloride (0,02 mg/kg) or, Cisatracurium besylate (0,15 mg/kg) was administered to the relevant group in intravenous bolus injection manner, in 60 seconds total injection time. Zero time was the initiation of injection and all parameters were periodically recorded. Stimuli excercding supramaximal stimulus threshold of 5 pps frequency were conducted to ischiadic nerve via“repetitive nerve stimulation, RNS”program of EMG unit and muscle relaxation was thereby monitored. According to that; the times for depression of spontaneous ventilation and for the formation of muscle relaxation were detected as 6,5 ± 3,2 minutes from injection time on for Mivacurium, and 2,9 ±1,1 minutes for Cisatracurium; times for completion of muscle relaxation were detected to be 121,8 ± 29,4 minutes for Mivacurium, and 87,7 ± 13,2 minutes for Cisatracurium. The difference between two groups was found to be significant after the statistical analysis performed by Wilcoxon Signed Ranks Test. No important side effects were observed in both groups following slow intravenous injection of the agents and heart rate; oxygen saturation; body temperature and capillary refill time values did not show significant variations during anesthesia. It was concluded in the study that both muscle relaxants might be used safely in dogs. It was determined that Cisatracurium, which underwent Hoffman elimination, might be used in59 dogs of all ages and condition; and Mivacurium, which is eliminated by plasma cholinesterases, required attention in animals with renal or hepatic failure, otherwise the duration of the drug's activity might be prolonged. It was concluded that“repetitive nerve stimulation”test performed by EMG unit was an ideal method by means of neuromuscular junction monitoring.