Köpeklerde arka ekstremite travmatik lezyonlarının dağılımı ve sağaltımı üzerine klinik çalışmalar
Distribution of traumatic hindlimb lesions and clinical studies of treatment posibilities in dogs
  1. Tez No: 164406
  2. Yazar: CENK SÜER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, arka ekstremite, travma, sağaltım, Dog, hind limb, trauma, treatment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
70 ÖZET Köpeklerde Arka Ekstremite Travmatik Lezyonlarının Dağılımı ve Sağaltımı Üzerine Klinik Çalışmalar Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniklerine getirilen ve arka ekstremitelerinde travmatik lezyonları bulunan değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 40 köpek değerlendirilmiştir. Olguların klinik ve radyolojik muayeneleri sonunda; 20 olguda arka ekstremite kemiklerinde kırık, 8 olguda art. coxae'da luksasyon, 9 olguda ön çapraz bağ kopuğu, 2 olguda ısırık yarası, 1 olguda yabancı cisim yarası, 2 olguda flegmon, 1 olguda yumuşak doku travması, 1 olguda kesik yarası belirlenmiş olup, gerekli sağaltımları yapılarak postoperatif kontrolleri sürdürülmüştür. Arka ekstremitede oluşan travmatik lezyonları nedeniyle getirilen olguların alınan anamnezleri ve inspeksiyon bulgularına göre sistemik muayeneleri yapıldı. İlgili ekstremite ağrı, sıcaklık, şişkinlik, deformite, anormal hareket, krepitasyon ve diğer ekstremite ile asimetri bulguları yönünden muayene edildi. Ön çapraz bağ kopuğu şüphesi bulunanlarda; spesifik tanı yöntemlerinden oturma testi, öne çekmece hareketi, tibial kompresyon testi, genu varum ve genu valgus testleri uygulandı. Klinik muayeneler sonrası gerekli olanlarda özel pozisyonlarda radyografi alınarak kırık, luksasyon ve çapraz bağ kopuklarının kesin tanısı belirlendi. Sonuç olarak, köpeklerde travmatik lezyonların dağılımı ve sağaltımı üzerine yapılan bu klinik çalışmada; karşılaşılan lezyonların dağılımları ve bunların klinik uygulamadaki yoğunlukları ortaya konulmuş, en az olumsuzlukla sonuçlanacak sağaltım uygulamaları aktarılmıştır. Bu değerlendirmeleriyle çalışmanın klinik uygulamalarda yönlendirici bir katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Distribution of Traumatic Hindlimb Lesions and Clinical Studies of Treatment Posibilities in Dogs 40 dogs from different breed, age, and sex that have traumatic lesions on hind limb, which were refered to the clinics of Ankara University Veterinary Faculty Department of Surgery were conducted the materials of the present study. Hind limb fracture in 20 dogs, hip luxation in 8 dogs, rupture of cranial curiciate ligament in 9 dogs, bite wound in 2 dogs, foreign body wound in 1 dog, flegmon in 2 dogs, soft tissue trauma in 1 dog and incision wound were diagnosed after clinical and radiological examination. Appopriate treatment were done and continued postoperatively. The systemic examination were done according to the inspection and the history taken from the owner. The legs were compared according to pain, haematoma, echimose, abnormal movement, crepitation, deformation, and the asymetric position with the other leg. If there was suspicion of the anterior cruciate ligament rupture, spesific test were applied such as sitting test, drawer motion, tibial compression test, genu varum and genu valgus. After clinical examination, radiograhic evaluation were in spesific position and diagnosis of fracture, luxation and cruciate ligament rupture were done. In conclusion, in this study distribution of the lesions in traumatic lesions in dogs and their clinical distribution examined. The least complicated treatment choice were determined. It was concluded that this study was conrtibuted to the clinical practice.