Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirlerinde varlık, yokluk ve benlik
Being, nothingness and the self in the poetry of Asaf Hâlet Çelebi
- Tez No: 421474
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPHAN YUSUF AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varlık, Yokluk, Benlik, Mistiszm, Dünyevilik, Being, Nothingness, Self, Mysticism, Worldliness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirleri genellikle mistisizm bağlamında ele alınmıştır. Bu bakış açısı kabul edilebilir olmakla birlikte, onun şiirlerini farklı bir açıdan değerlendirmek de mümkündür. Bu amaç doğrultusunda, tasavvufi ve mistik unsurların öne çıktığı bu şiirleri anlamlandırmak için şu iki soru sorulabilir: Bu şiirlerde nasıl bir mistisizm vardır? Tasavvuf ve mistisizm ile ilişkili şiirlerde başka hangi mevzular öne çıkar? Bu soruları tartışmaya açmak İslam tasavvufu ve Budizm'e ait belirli konuları incelemeyi gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, zikredilen iki gelenek bağlamında incelenen mistik unsurlarla dünyevi imajlar arasındaki ilişki metin merkezli bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Çelebi'nin mistisizm temalı şiirlerindeki dünyevilik ele alınmış; bu şiirler her ne kadar mistik bir bağlamda yazılmış olsalar da, onların dünyevi bir bakış açısını da kendiliğinden ihtiva ettiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Asaf Halet Celebi's poems have generally been discussed within the framework of mysticism. Although this view may be acceptable, it is also possible to evaluate his poetry from a different perspective. In line with this purpose, the following questions can be asked in order to give meaning his poems in which mystical aspects are apparent: What kind of mysticism do these poems contain? What other issues become important in poems related to mysticism? Engaging these questions brings about a need to examine certain issues within Islamic mysticism and Buddhism. This work evaluates the relationship between worldly images and mystical elements that are examined within the context of these two traditions, adopting a text-centered approach. It discusses the theme of worldliness in Celebi's mystical poems and emphasizes that although these poems were written in a mystical context, they also contain a worldly perspective.