Oyun tabanlı psikoeğitim programının boşanmış aileye sahip okul öncesi çocukların duygu düzenleme beceri düzeylerine etkisi
The impact of game-based psychoeducational program on emotion - related regulation skills of pre - school children with divorced parents
  1. Tez No: 421475
  2. Yazar: BİLAL AKTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Okul Öncesi, Duygu Düzenleme Beceri Düzeyi, Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programı, Divorce, Pre-school, Emotion-related regulation skills, Game-based psychoeducational programs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Melikşah Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programının Boşanmış Aileye Sahip Okul Öncesi Çocukların Duygu Düzenleme Beceri Düzeylerine Etkisinin araştırılmasıdır. Araştırma plasebo kontrol gruplu öntest, sontest ve izleme testi modeline dayalı yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın deney (8 kız; 6 erkek) ve plasebo kontrol grupları (4 kız; 6 erkek) öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Osmaniye ilinde bulunan 7 Mart İlkokulu bünyesindeki anasınıfında öğrenim gören annesi ve babası boşanmış toplam 24 öğrenci katılmıştır. Çocukların duygu düzenleme beceri düzeyi araştırmanın bağımlı değişkenidir. Bağımsız değişken ise oyun tabanlı psikoeğitim programıdır. Programın etkililiğini değerlendirmek için Shields ve Cicchetti (1997) tarafından geliştirilen,“Çocukların Duygularını Değerlendirme Ölçeği”hem çocuğun velayetinin bulunduğu ebeveyne hem de öğretmenine uygulanmıştır. Ayrıca ebeveyn ve çocuk kişisel formlarıyla kişisel bilgilerin dışında ebeveyn boşanmasının ardından geçen süre ve velayeti alamayan ebeveynin çocuğunu görme sıklığına ilişkin bilgiler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS ile açık kaynak R programları kullanılmış; değişkenler açısından anlamlı farklar olup olmadığını tespit etmek amacıyla Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ile Wilcoxon İşaretli Sıralar Testlerinden yararlanılmıştır. Deney grubuna haftada bir kez her biri ortalama 20 dakika süren 7 oturumluk oyun tabanlı psikoeğitim programı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre: 1.Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin duygu düzenleme beceri düzeyleri, plasebo kontrol grubundaki öğrencilerin duygu düzenleme beceri düzeylerine oranla anlamlı düzeyde artmıştır. 2.Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin duygu düzenleme beceri düzeylerindeki artış, anlamlı düzeyde erkek öğrencilerin lehine olmuştur. 3.Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin duygu düzenleme beceri düzeylerindeki artış, ebeveynini daha sık gören öğrencilerin lehine olmuştur. 4.Oyun Tabanlı Psikoeğitim Programının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin duygu düzenleme beceri düzeylerindeki artış, bir ay sonra yapılan izleme testi sonucunda kendini korumuştur. Kısacası bu araştırmanın bulguları genel olarak değerlendirildiğinde araştırmanın hipotezlerinin desteklendiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen ampirik sonuçlara dayalı olarak ilerdeki bilimsel çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to investigate the impact of game-based psychoeducational programs on the level of emotion-related regulation skills of pre-school children with divorced parents. This work is based on Placebo-controlled experiment model incorporating pretest, final tests and monitoring stages. Placebo experiment group has 8 females and 6 males whereas the control group includes 4 females and 6 males. The research subject of this study constitutes 24 pre-school children with divorced parents where the experiment is conducted during 2015-16 academic year in the pre-school class of 7 Mart Elementary School in Osmaniye. I treat the level of emotion-related regulation skills of the pre-school children and the game-based psychoeducational program I developed as dependent and independent variables, respectively. In order to evaluate the effectiveness of my game-based psychoeducational program, I use Emotion Regulation Checklist of Shields and Cicchetti (1997) where the tests were conducted to custodial parent of the children with divorced parents and to children's pre-school teachers. Moreover, I compiled data including the date of divorce, the frequency of the children visited by their noncustodial parents along with other detailed personal information for the custodial parents and the children. I use SPSS Statistics and open source R software for data analysis. In order to determine statistical significance of the difference between the two independent group variables I apply Mann Whitney U, Kruskal Wallis, and Wilcoxon signed rank tests. I conduct my game-based psychoeducational program to the experimental group once a week for about 20 minutes for seven weeks. According to our research findings: 1.The level of emotion-related regulation skills of the experimental group have risen significantly in comparison to that of the Placebo control group. 2.The increase in the level of emotion-related regulation skills of the males in the experimental group has been significantly higher than that of females. 3.Experimental group children who meet their parents more frequently have higher level of emotion-related regulation skills in comparison to experimental group children who meet their parents less frequently. 4.The increase in the level of emotion-related regulation skills of the experimental group has sustained when monitoring tests were conducted a month after. In summary, empirical findings in this study strongly supports my research hypothesis. I use these empirical finding to propose distinct further recommendations for further research.