Kamu sektöründe çalışan kadının işgücü piyasasındaki konumları ve karşılaştıkları sorunlar üzerine Ceyhan alan araştırması
Field research in Ceyhan about the women's position in labour market worki̇ng in public sector and the problems they meet
- Tez No: 421523
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLTAN EVCİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamu sektörü, ayrımcılık, çalışma yaşamı, aile hayatı ve iş yaşamı, Public sector, discrimination, work life, family life and business life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı Adana İli Ceyhan İlçesinde kamu sektöründe görev yapan kadın kamu çalışanlarının yaş, eğitim, medeni durum, unvan, çalışma süresi, gelir durumu değişkenlerine göre çalışma yaşamında ve aile hayatında karşılaştıkları sorunların incelenmesidir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada çalışma hayatına ilişkin görüşlerini ve deneyimlerini belirleyen 22 soru, kadınların aile ve iş hayatına ilişkin deneyim, görüş ve beklentilerini içeren 8 soru yer almaktadır.“Çalışma hayatı”ve“aile hayatı ve iş yaşamı”görüşleri alt ölçeğinde Cronbach Alfa (α) istatistiği = 0,655 olarak hesaplanmış dolayısıyla güvenilirlik test sınamasında kullanılan ölçeğin oldukça güvenilir olduğu bulunmuştur. Kamu sektöründe çalışan kadınların ekonomik açıdan bağımsız olmak ve kamu sektörünü iş güvencesi olarak gördükleri için seçmişlerdir. Çalışma yaşamına ara verenlerin ilk sırada çocuk sahibi olmak gelmektedir. İş yaşamında ara verip çalışma yaşamına geri dönenlerin işe tekrar uyum sağlamakta zorlandığı tespit edilmiştir. Çalışma yaşamında cinsiyetinden dolayı herhangi bir ayrımcılığa hem iş alanında hem de iş/sorumluluk paylaşımı konusunda ayrımcılığa uğradıklarını, kamu kesiminde çalışan kadınlar çalışma yaşamından memnun oldukları, yöneticiliğin genelde erkeklere özgü bir alan olmadığı, yöneticilik için cinsiyetin önemli olmadığı, çalışma yaşamı kadının iyi bir anne ve/veya iyi bir eş olmasını engellemediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the problems in work life and family life of women employees according to variables of age, education, marital status, job title, work time and income who work in public sector in Ceyhan County of Adana Province. Descriptive scanning method is used in the research. There are 22 questions to determine the opinion and experience about work life, 8 questions covering experience, opinion and expectations of women about family and work life. In the sub scale of“Work life”and“family life and work life”opinion, Cronbach Alfa (α) statistics is calculated as 0,655 and thus, the scale used in reliability test verify is found as quite reliable. Women working in public sector have chosen the public sector for economical freedom and job assurance. The most important reason to have a break in work life is to have a child. It is determined that the ones who have a break in work life and then return work life have difficulties in adopting work life again. The results at the end of this research are women who are discriminated because of their gender are discriminated both in business area and sharing job and responsibility, woman who work in public sector are pleased, management is not an area only for men, gender is not important for management, work life don't prevent woman to become a good mother and/or a good wife.