Hastane harcamalarının yerel kalkınmaya etkisi: Kayseri örneği
Hospi̇tal expendi̇tures the effect of local development: Example Kayseri̇
- Tez No: 421547
- Danışmanlar: PROF. DR. NISFET UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yerel kalkınma, hastane sektörü, hastane harcamaları, istihdam etkisi, gelir etkisi, çarpan etkisi, Local Development, The Hospital Sector, Hospital Expenditures, Employment Impact, The Effect of Income, Multiplier Effect
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sağlıklı toplum ve nitelikli insan kaynağı büyüme için çok büyük öneme sahiptir. Toplumdaki bireylerin sağlık düzeyinin gelişimi ekonomik gelişmeyi hızlandırmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı üretken bir iş gücünün yerel ekonomiye etkisi kaçınılmaz olacaktır. Bu süreçte en önemli hizmet sağlayıcılar hastanelerdir. Yerel ekonomiye sağlıklı ve üretken bir toplumun, iş gücünün kazandırılmasında en büyük paya sahip olan hastanelerin yapmış olduğu harcamalar ekonomiyi etkilemektedir. Bu çalışma, hastanelerin ve hastane harcamalarının yerel kalkınmaya olan etkisini anlamak, Kayseri de faaliyet gösteren hastanelerin yerel kalkınma üzerinde nasıl bir istihdam etkisi, gelir etkisi, çarpan etkisi yaptığını ve diğer sektörler üzerinde ne tür etkiler oluşturduğunun anlaşılması amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla öncelikli olarak Kayseri'de faaliyet gösteren özel ve kamu sermayeli bütün hastaneler ile yüz yüze görüşülerek anket çalışması yapılmış olup önceden belirlenen harcama kalemlerine göre 2010, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait harcama verileri tespit edilmiştir. Harcamaların yerel kalkınmaya etkisi ölçüleceğinden dolayı, harcamaların tespiti yerel harcamalar ve yerel olmayan harcamalar olarak gruplandırılmıştır. Son olarak Kayseri'de faaliyet gösteren hastanelerin harcamalarının Kayseri ekonomisine, istihdam bakımından, gelir bakımından ve çarpan etkisi bakımından etkisi değerlendirilmiş ve diğer sektörler üzerindeki etkilere de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Healty community and qualified human resources has great importance for growth. The development of the health of individuals in the community level economic growth accelerates. Hence the effect the local economy a healty productive workforce be inevitable. In this process the most important service providers in the hospital. In this process the local economy is a healty and productive community has the largest share of the workforce inclusion is spending effects the economy of the hospital. This study is the local development of hospital expenditures understand it's impact Kayseri is also active in the local development of hospital showing employment effect multiplier effect on other sectors are doing and what kind of effects theese are intended to be understood. For this purpose primarily in kayseri which operates with all private and puplic-owned hospitals consulting survey is made according for a predetermined expenses 2010,2012,2013 and 2014 years spending has been found in the data. The effect of local development expenditures due to the determination of local spending spending will be measured and they are grouped as non-local spending. Finally in kayseri kayseri which operates hospitals in terms of the economy emloyment expenditures income and the effect has been evaluated interms of it's multiplier effect and other sectors interested in the speak to.