Otağdan başkente Türk devlet merkezleri: Hun, Göktürk, Hazar ve Uygurlar
Turkish state centers from marquee to capital: Hun, Göktürk, Hazar ve Uygurlar
  1. Tez No: 421548
  2. Yazar: ADEM GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Tarihi, konar göçer hayat, Türk şehirleri, Türk başkentleri, Turkish History, Semi nomadic, Turkish cities, Turkish capital cities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çağlar boyu hüküm sürmüş büyük devletlere baktığımızda, Türklerin yaşam tarzını belirli bir yere oturtamamak hep sorun olmuştur. Türk tarihi incelemelerinde Türkler'in anayurdu olduğu kadar, yerleşik olup olmadığı da birçok tartışmalara yol açmıştır. Yerleşikler tarafından yapılan Türk Tarih araştırmacılarınca; göçebelik ve Bozkır kültürü bir toplumu alt tabakaya düşüren, o toplumu kalitesiz kılan bir unsur gibi gösterilmekle kalmamış, asırlar boyu Türk Toplumunun göçebe bir yaşam tarzına sahip olduğu inancı süregelmiştir. Bu doğrultuda bazı Türk müelliflerince(ilim adamları) bu görüş desteklenmiş, kimi ilim adamları da bunun yanlışlığının ispatına gayret göstermiştir. Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuşlardır.Bu devletlere başkentlik yapmış şehirler de, bugünkü Çin sınırlarından Avrupa'nın içlerine kadar Ortadoğu'dan Sibirya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada dağılmıştır. Bu şehirlerin bir kısmı hala ayakta olsa da çoğu başkent günümüz koşullarında eski ihtişamlarını kaybetmişlerdir hatta bazılarının hiçbir izi kalmamıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türklerin şehirleşme süreçleri, Türk şehirlerinin yapısı, özellikleri, ikinci bölümde, coğrafyacıların eserlerinin kısa tahlili ve Türk şehirleri hakkında verdikleri bilgileri, üçüncü bölümde de başkent kavramı ve Büyük Hunlardan Uygurlara kadar ki İslamiyet öncesi Türk devletleri ve başkentleri hakkında bilgilerin toplanması ve aktarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Looking at the great states that ruled throughout the ages has always been a serious problem of the Turkish lifestyle unable sat a certain place.As well as the homeland of the Turks in the Turkish historical investigation, which has led to many discussions are being built.According to Turkish Historical researchers, nomadic steppe culture and a society that reduces substrate, that society has not only shown as an element that makes quality, centuries-old Turkish belief that with the nomadic lifestyle of the community is ongoing.According to the research made by residents of Turkish history; nomadic steppe culture and a society that reduces substrate, that society has not only shown as an element that makes quality, centuries-old Turkish belief that with the nomadic lifestyle of the community is ongoing. Turks have established numerous states throughout history. The cities was the capital of the state are also scattered over a wide geographical area extending from Europe to the Middle East Siberia to the interior of the present Chinese border. Though some part of cities is still standing, most have lost their former glory in the capital of present-day conditions, some even leaving no trace. This study consists of three parts.In the first part, the Turks urbanization, construction of Turkish cities, features; The second part, a short analysis of the work of geographers and they gave information about Turkish cities; In the third chapter, the concept of capital and the Great Hun until the pre-Islamic Uighurs collecting information about the Turkish state and capital, and the transfer is made.